Foto/ Ovo je “Mariupoljski krvnik”, već je zaslužio mjesto u Hagu: Bombardovao civile, porodilišta, pozorišta…

Ukrajinski zvaničnici optužili su visokog ruskog vojskovođu Mihaila Mizinceva za najgore ratne zločine, uključujući zračni napad na porodilište i poručili da mu je mjesto u Hagu.

Oni su ga nazvali su ga “Mariupoljskim krvnikom”.

Sjetite ga se. Ovo je Mihail Mizincev“, objavila je na Twitteru čelnica ukrajinskog Centra za građanske slobode Aleksandra Matvičuk i objavila fotografiju general-pukovnika koji je na čelu ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane.

Kako je dodala, on vodi opsadu Mariupolja i naredio je bombardiranje dječje bolnice, pozorišta…

Rusi su bombardirali porodilište, a prema izvještajima, ima preminulih i beba i porodilja.

Uništeno je i pozorište iako je bilo naznačeno da su u njemu civili. Prema podacima od petka, u pozorištu je navodno izgubilo živote 300 civila.

Nekada prelijepi grad s preko 430.000 stanovnika raspršen je u pakao prožet mrtvim tijelima i uništenim zgradama, tvrdi Human Rights Watch.

Mizincev ima ogromno iskustvo u uništavanju gradova u Siriji“, rekla je Matvičuk, obećavajući da će se pobrinuti da ga vide u Haagu.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Sergej Bračuk također tvrdi da je napad na Mariupolj kontroliran od strane Mizinceva.

On je naredio bombardiranje porodilišta, dječje bolnice, pozorišta, domova za civile. Uništava Mariupolj, kao što je uništavao sirijske gradove“, napisao je Bračuk na Facebooku.

Bivši ukrajinski diplomata Aleksander Šerba je Mizinceva nazvao “krvnikom iz Mariupolja”.

Šerba, bivši ukrajinski ambasador u Austriji, podijelio je audio-snimak koji je navodno uhvatio kako takozvani “krvnik” naziva mlađeg časnika “ološem” jer nije nosio uniformu.

Zašto mu nisu odrezane uši? Zašto ga noću nisu tukli bocom? Ha, druže Ološ“, Šerba je napisao u objavi u navodnoj razmjeni snimljenih razgovora.

Kremlj se nije izjašnjavao o tome ko je naručio pojedinačne napade, za koje tvrde da nikada nisu bili usmjereni na civile.

Potvrđeno je da Mizincev ima vodeću ulogu u operacijama u Mariupolju, gdje okrivljuje ukrajinske vojnike za stvaranje “strašne humanitarne katastrofe”.