Uoči ročišta u predmetu “Dženan Memić”: Građani Davoru donose kolače, Murizu podrška

U Sudu Bosne i Hercegovine jutros je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap i dr.” poznatiji kao Dženan Memić.

Porodicu Memić, advokate, ali i optužene, ispred Suda je dočekao Davor Dragičević koji od nedjelje spava ispred ovih pravosudnih institucija tražeći pravdu za svoga sina Davida.

Podršku očevima Murizu Memiću i Davoru Dragičeviću pružaju mnogi ljudi, posebno obični građani koji Davoru donese sve što je potrebno da bi mu se olakšao boravak u šatoru.

Ovo je borba za BiH, RS, FBiH, za djecu, moju rodnu Banjaluku i grad u kojem živim 50 godina. Neka razmisle kako se mogu spasiti djeca naša. Vi ste izgubili djecu, srce vam se cijepa”, rekao je Rinko Golubović, piše N1.

Dragičević: “Još imamo sabura”

Uoči ročišta, obratio se Dragičević koji je poručio svim institucijama da osluškuju narod.

Koliko god trajalo ja sam rekao svoje namjere i ispunit ću to. Postupajućoj tužiteljici sam rekao – taj dan kada bude ja ću podići šator. Ako bude potrebe, vratit ću se. Spreman sam na sve, i ja i grupa pravda za Davida.

Sigurno je da će oba procesa pokrenuti preokrenuti stanje u BiH. Poručio bih svim institucijama BiH da osluškuju narod, Murizu i meni raste podrška iz dana u dan. Imamo još sabura ili strpljenja. Do kada, vidjet ćemo.

Očekujem istragu za ubistvo i očekujem sve koji su učestvovali, a najviše tužioce i policijske službenike koji su učestvovali u oba slučaja. Ovo mora dobiti sudski epilog. Jer, ako ostavimo jedna pipak hobotnice, neće biti dobro. Zato smo krenuli u borbu”, rekao je Davor.

Danas je u okviru predmeta Zijad Mutpa i dr. planirano saslušanje pet svjedoka među kojima je i policajac Nermin Šehović koji prošli put, iako je najavljen, nije mogao pristupiti iz privatnih razloga.

Od njegovog svjedočenja porodica Memić mnogo očekuje. Podsjetimo, optuženi u ovom predmetu su Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Oni se terete za krivično djelo organizovanog kriminala, formiranje kriminalne grupe, prikrivanje i fingiranje dokaza, davanje lažnih iskaza, zloupotrebu položaja.

Tužioci ih optužuju da su vršili radnje kako bi prikrili stvarni uzrok stradanja Dženana Memića.