Video/ Dragičević: “Ovo je posljednja zakonska instanca kojoj se obraćam, nakon toga pravdu uzimam u svoje ruke”

Duboka noć se spušta nad našim glavnim gradom, a Davor Dragičević dočekat će je pod otvorenim nebom ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Iako su dnevne temperature poprilično visoke, noću je potpuno druga situacija i graniče s nulom, a ni to Davora neće spriječiti da na ulici traži pravdu za svoga sina.

Tu je na neodređeno vrijeme, jer ovo je ističe posljednja zakonska instanca koja može da riješi slučaj pokojnog Davida Dragičevića, a kako otvoreno kaže, nakon toga pravdu će uzeti u svoje ruke.

Posjetili smo Davora večeras ispred Tužilaštva i razgovarali o cilju koji je zacrtao, a prokomentarisao je i Dodikovu jučerašnju izjavu kada je komentarišući nerad Tužilaštva Republike Srpske pitao šta je sa slučajem Davida Dragičevića.

Poruka je jasna, nakon pet godina želim da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine po dokazima prekine ovu agoniju, kako moja, tako moje porodice i ‘Pravde za Davida’, pa tako i svih građana koji podržavaju da se procesuiraju otmičari, ubice i nalogodavci mogao sina. 

Prilikom prijašnjeg sastanka ja sam ih pitao vrlo jednostavna pitanja, smiju li, imaju li resurse i hoće li“, kazao je Davor Dragičević za Sarajevsku seharu.

Kazao je da je ovo posljednja zakonska instanca kojoj se može obratiti i da ako državno tužilaštvo ništa ne uradi uzet će pravdu u svoje ruke.

Kao što sam i rekao ovo nije nikakav pritisak. Stvarno smatram da nakon pet godina to nije nikakav pritisak. Ja smatram da je to van razuma.

Neka kaže Tužilaštvo BiH da li su sposobni za ovo, ili ako nisu neka donesu naredbu o obustavljanju i nesprovođenju istrage, jer ovo je zadnja, evo hiljadu puta ponavljam, zakonska instanca kojoj se ja mogu obratiti u svom traženju pravde za Davida, za svoje dijete.

Poslije ovoga, ako bude negativan odgovor, meni ništa drugo ne preostaje nego da uzmem stvar u svoje ruke. To neće biti nepravda, to će biti pravda za Davida.  Ja sam im hiljadu puta rekao ko stoji iza ubistva.

Pokazao sam hiljadu puta da sam legalista i ja i grupa ‘Pravda za Davida’, jednostavno previše vremena je prošlo, ne želim više puno čekati“, kazao nam je Dragičević.

Istakao je da je ostao sam na ulici, da nije dozvolio da ostanu s njim oni koji su došli iz Banjaluke i pomogli mu da postavi šator jer ovo je nešto, kako kaže, što mora sam da uradi.

Ne mogu više ljude izlagati, vidjeli ste koliki su sudski procesi, kao što sam danas kazao oni su moje bogatstvo, kao i gospodin Ifet Feraget i naravno vi mediji koji nam stvarno dajete punu podršku. Ovo je moja lična borba i ne želim nikoga izlagati bilo kakvoj opasnosti“, pojasnio je Dragičević za Sarajevsku seharu.

Kaže da ga niske temperature neće pokolebati, te da je pravdu na ulici tražio i po mnogo težim vremenskim uslovima.

Moja vodilja je moj sin David i kako god i šta god da bude, valjda sam do sada pokazao, ja ću to izdržati. Ja sam ponovio hiljadu puta, izgleda dosta ljudi me nije shvatilo ozbiljno, sve što sam rekao do sada sam i uradio, ako bude moralo da bude ‘oko za oko’ i da uzmem pravdu u svoje ruke ne bježim nimalo od toga“, kazao nam je Dragičević.

O izjavi Dodika kada je komentarišući nerad republičkog tužilaštva pitao šta je sa slučajem “David Dragičević”, Davor nam je vrlo otvoreno kazao da je Dodik glavni urednik svega toga.

“S te strane je upravu, a jučer sam rekao i ponavljam, kao i prije četiri godine, da Milorad Dodik dobro zna ko stoji iza ubistva mog djeteta. To mi je lično prenio tada Siniša Kostrešević koji je bio uključen u istragu i koji je vodio, sada je on direktor policije. Zaboravio je Milorad Dodik reći da je on glavni i odgovorni urednik tog svog zla koje se u entitetu nametnulo kroz korupciju policijske strukture, on je stvorio taj sistem”, kazao nam je Davor Dragičević.

Više možete pogledati u videu ispod.