Volodimir Zelenski se ponovo obratio naciji: “Rusija je potrošila milijarde dolara na propagandu”

Ukrajinski lider Volodimir Zelenski ponovo se obratio javnosti na društvenim mrežama, a poručio je da je Rusija potrošila milijarde dolara na propagandu.

On je poslao poruku da pregovori moraju biti razumni i da se mora poštivati ukrajinski suverenitet.

Svi znate tačno kakav je ogroman državni propagandni sistem izgradila Rusija. Vjerovatno niko drugi na svijetu nije potrošio tolike svote novca na laži“, naveo je Zelenski.

Međutim, kako je dodao, Moskva nije uzela u obzir da ti napori ne garantuju rezultat.

Ondje gdje se put laži mora popločati novcem, rezultat nije osiguran. Put istine je težak, ali istina utire svoj put“, istakao je predsjednik Ukrajine.

On je podsjetio da je Rusija sedmicama uoči invazije kategorički odbacivala da planira napasti Ukrajinu.

Moskva vlastitoj javnosti taj rat predstavlja kao ‘posebnu vojnu operaciju’. Pregovori s Rusijom moraju biti razumni, a ukrajinski suverenitet mora biti zagarantiran uz osiguranje teritorijalnog integriteta“, rekao je Zelenski.

Kazao je da vojnici Ukrajine navode ruske vlasti na “jednostavnu i logičnu ideju – razgovor je nužan”.

Smisleno. Hitno. Pošteno. Zbog rezultata, a ne zbog odgađanja“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je ponovio da je u ovom sukobu već živote izgubilo 16.000 ruskih vojnika i upitao što opravdava tolike žrtve.

Spomenuo je i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, rekavši kao da je “nekamo nestao”.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko na Facebooku je kazao da je Šojgu pretrpio srčani udar i da se oporavlja, javio je BBC.

Međutim, ispada da to što je Geraščenko rekao pada u vodu obzirom da je Šojgu prisustvovao radnom sastanku sa rukovodstvom vojnog resora.

Kako je kazao, državni odbrambeni nalog se, uprkos poteškoćama, izvršava prema planu.

S obzirom na poteškoće koje imamo danas, državni odbrambeni nalog ispunjavamo planski. S obzirom da je budžetsko finansiranje ove godine premašilo prethodnu godinu za 15 odsto, naravno da treba sagledati na šta posebno obratiti pažnju prilikom ispunjavanja zadataka državnog odbrambenog reda“, navode se riječi ministra u poruci Ministarstva odbrane.

Nastavljamo da unapređujemo nabavku naoružanja i opreme kreditnim sredstvima. Prioriteti su visoko precizno oružje dugog dometa, avijacijska oprema, kao i održavanje borbene gotovosti strateških nuklearnih snaga”, naglasio je ministar.

Međutim, i sastanak vojnog resora u ovim momentima treba uzeti s rezervom obzirom na rusku propagandu da prikaže da je sve u najboljem redu.