Zelenski ponovio da je 14.000 ruskih vojnika izgubilo živote: “Ta tijela niko ne odnosi, kako niste primijetili svoje gubitke?”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je Rusima da tijela njihovih vojnika leže po ratištima u Ukrajini i da ih niko ne odnosi.

Ponovio je da je 14.000 ruskih vojnika izgubilo živote u agresiji koju su započeli.

U žarištima posebno teških borbi prve crte naše odbrane preplavljene su tijelima ruskih vojnika“, rekao je u videoporuci objavljenoj u nedjelju rano ujutro.

A ta trupla, ta tijela niko ne odnosi“, rekao je on.

Rekao je da može razumjeti da Rusija ima gotovo beskrajne rezerve vojnika i vojne opreme.

Ne primjećujete svoje gubitke, ali želio bih znati građani Rusije što vam se dogodilo da niste primijetili svoje gubitke“, rekao je on.

To je 14.000 majki, 14.000 očeva, žena, djece, rodbine, prijatelja, a vi ne primjećujete“, poručio je.

Ukrajinske tvrdnje o broju poginulih ruskih vojnika ne mogu se neovisno provjeriti, niti se mogu prebrojati vojni gubici Ukrajine, koje su čelnici zemlje procijenili na oko 1.300 vojnika prije otprilike sedam dana.

Moskva je do sada potvrdila samo oko 500 žrtava među svojim snagama.

Podsjetimo, Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je jučer najnovije stanje na ratištu u Ukrajini.

Navode kako Kremlj dosad nije uspio postići svoje izvorne ciljeve i da su iznenađeni razmjerom i žestinom ukrajinskog otpora.

U najnovijem ažuriranju obavještajnih podataka britansko Ministarstvo odbrane piše da je Rusija bila prisiljena promijeniti operativni pristup i da sada provodi strategiju iscrpljivanja.

To će vjerojatno uključivati neselektivnu upotrebu vatrene moći, što će rezultirati povećanjem civilnih žrtava, uništavanjem ukrajinske infrastrukture i intenziviranjem humanitarne krize“, upozorava se.

Kartu ruskih napada i napretka objavljuju svaki dan, a na jučerašnjoj se vidi napredak Rusa na jugu zemlje.

Foto: Ministarstvo odbrane UK
Foto: Ministarstvo odbrane UK

Rusi su, smatraju Britanci, zauzeli dio područja na jugu između Hersona i Mikolajiva.

Podsjetimo, ranije je ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao da su Moskva i Kijev “na pola puta” u postizanju dogovora o pitanju demilitarizacije Ukrajine.

Dodao je da “njihova stajališta najviše su usklađena oko neutralnosti Ukrajine i odustajanja od pridruživanja NATO-u“.

Ruski pregovarač rekao je da je problem ukrajinske neutralnosti nešto oko čega su se gotovo posve složili u mirovnim pregovorima.

Istaknuo je da se pregovori nastavljaju, uključujući nesuglasice oko sigurnosnih garancija da se Ukrajina neće priključiti se NATO-u.

Što se tiče “demilitarizacije Ukrajine”, pregovarač je rekao da su na pola puta, citirala ga je ruska državna agencija TASS, a prenosi Sky News.

Novinska agencija Interfax citirala je Medinskog koji je rekao da pregovarački timovi, koji pokušavaju dogovoriti okončanje neprijateljstava u Ukrajini, raspravljali o nijansama sigurnosnih jamstava ako Ukrajina više ne bude pokušavala pristupiti zapadnom vojnom savezu.

Odbio je otkriti druge detalje razgovora.

Rusija je 24. februara poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u nastojanju da oslabi vojne sposobnosti svog južnog susjeda i ukloni ljude koje smatra opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage pružaju snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage.