Zvonko Marić: “Ovo je pokazalo ozbiljne pukotine trojke, neozbiljno je da pet zastupnika većine ne dođe”

Zvonko Marić, šef Kluba SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, nakon što je oboren dnevni red na današnjoj sjednici Skupštine KS, kazao je da je neprijatno iznenađen što je pet zastupnika parlamentarne većine bilo odsutno.

Kazao je da se na samom početku sjednice znao ishod glasanja za dnevni red.

Na samom početku vidjelo se da neće biti usvojen dnevni red. Ja kao član opozicije, šef Kluba SBB-a, mislio sam da podržim nastojanja da se usvoji finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja jer je to veoma važno i ne znam zašto smo dosad i čekali da se to desi.

Imao sam primjedbi i tražio bih odgovore. Moj glas koji sam dao za današnji dnevni red nije bio dovoljan jer je bilo zastupnika iz većine koji nisu došli“, naveo je Marić za Dnevni avaz.

Ozbiljna pukotina u “Trojci”

Kako je istakao, ovim nedolaskom pet zastupnika iz parlamentarne većine, pokazuje se ozbiljna pukotina u “Trojci”.

To je jedna vrsta arogancije, opuštanja, indolentnosti, opterećenosti nekim drugim stvarima, a ne onima što je posao zastupnika u Skupštine KS. To je neozbiljan pristup i ogromnu krivicu za neusvajanje dnevnog reda snosi ‘Trojka’“, rekao je Marić.

Kako je dodao, zastupnici SBB nemaju nikakav politički poriv kada se glasa na sjednicama, već glasaju za ono što je bitno građanima KS.

Ono što nije dobro kritiziramo, kao što smo radili i kada smo bili u vlasti pa su nam prigovarali da smo opozicija u poziciji.

Ali, kako da natjerate partnera u vlasti da djeluje ako ga ne kritizirate i ako ste neko ko aminuje svaku moguću glupost, nesmotrenost. Mi konstruktivno djelujemo, pa čak kritiziramo i vlastite zastupnike, a i koalicione partnere“, naveo je Marić.

Kako je rekao, SBB je dao svoj doprinos i nastojao je da današnji dnevni red prođe.

Ovo je zaista poražavajuće. I ova vrsta neozbiljnosti sigurno je uzela svoj danak u tome da čak nemamo ni dnevni red. Ne pamtim u historiji u Skupštini KS da se to desilo. Sad će se naravno tražiti krivci. SBB je potpuno čist.

Nedolazak pet ljudi je previše i opozicija je u čudu. Čak i nas kritiziraju da mi na neki način osiguravamo kvorum i većinu kao da smo mi tu u službi samo trojke, a mi nikakve koristi od toga nemamo. Mi smo imali dosta razloga za revanšizam.

Prvi je vrbovanje naših zastupnika. Nismo reagirali. Uvijek smo glasali za dobre ideje to ćemo raditi i u budućnosti“, zaključio je Marić.