Adi Mulahalilović, bivši član grupe “Hari Mata Hari”, se pridružio muzičkom mirovnom projektu o Ukrajini

Popularni bosanskohercegovački muzičar Adi Mulahalilović, koautor pjesme koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Evroviziji 1994. godine, kazao je da se kao osoba koja je preživjela opsadu Sarajeva osjećao obaveznim pridružiti se multinacionalnom muzičkom projektu Evropa za Ukrajinu.

Adi Mulahalilović, nekadašnji klavijaturista popularnog jugoslovenskog benda Hari Mata Hari, pridružio se inicijativi koja okuplja muzičare iz 50 zemalja kako bi snimili originalnu kompoziciju u znak podrške Ukrajini.

Kao član grupe Hari Mata Hari, Mulahalilović je koautor pjesme „Ostani kraj mene“ koja je na Pjesmi Evrovizije 1994. godine bila predstavnik BiH u kojoj je tada bjesnio rat, javlja BIRN BiH.

Kao osoba koja je preživjela opsadu Sarajeva 1992-1995. osjećam obavezu da reagujem na agresiju na ukrajinski narod”, rekao je Mulahalilović u izjavi objavljenoj na YouTube kanalu Amelije Ray, osnivačice projekta Evropa za Ukrajinu.

Umjetnici, nažalost, ne mogu zaustaviti nasilje, ali mi možemo podići duh naroda i donijeti nadu”, dodao je Mulahalilović.

Pjesma projekta Evropa za Ukrajinu, ‘Hands in Hearts’, koja će biti objavljena na Dan ustava Ukrajine 28. juna, treba da bude “himna mira i povezanosti“, kaže Rej.

Ostali učesnici projekta su ukrajinska violinistkinja Julija Križanivska, bubnjar Viki O’Neon iz Finske i basistkinja Franca Mudija Rozeta iz Italije.

Muzičari će svoje nastupe snimati na daljinu.

Dio prihoda koji će biti prikupljeni od emitovanje ove pjesme biće donirani Agencija za izbjeglice UN-a za humanitarnu pomoć Ukrajini.