Rusija potvrdila da neće finansirati OHR, ne smatraju Christiana Schmidta visokim predstavnikom BiH

Iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini potvrdili su da neće učestvovati u plaćanju svog udjela u finansiranju Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Pojasnili su zbog čega su donijeli ovakvu odluku.

Ruska Federacija je jedan od svjedoka Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Ruska Federacija je član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Principijelni stav Ruske Federacije je da se bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a gospodin Christian Schmidt ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH”, naveli su iz ambasade.

Dalje su potvrdili odluku da neće učestvovati u plaćanju svog udjela u finansiranju OHR-a.

Što se tiče finansijskih aspekata, neviđeno kršenje principa konsenzusa u radu UO PIC-a dovelo je do toga da je Rusija faktički isključena iz procesa donošenja odluka u ovom formatu, uključujući i budžetska pitanja.

S tim u vezi, obustavili smo naše učešće u finansiranju OHR-a. Bit ćemo spremni da nastavimo isplate u dogovorenom iznosu nakon što se situacija u UO-u vrati konstruktivnosti, na što stalno pozivamo partnere”, poručili su iz ambasade Ruske Federacije u BiH.

Podsjetimo, Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC), te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće, do 30. juna naredne godine.

Inače, sredstva za finansiranje OHR-a obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira.

Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 eura.

Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 posto, SAD 22 posto, Japan 10 posto, UK 6,69 posto, Kanada 3,03 posto, Organizacija islamske konferencije 2,5 posto, Rusija 1,2 posto, ostali 6,9 posto”, navedeno je na stranici OHR-a.

Pri tome, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.

U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira”, kazali su iz OHR-a.