Aktiviran narandžasti meteoalarm za čitavu Bosnu i Hercegovinu zbog olujnog vjetra

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog mogućih jakih do olujnih udara vjetra na području Hercegovine, zapadne i jugozapadne Bosne.

Upozorenje se izdaje za nedjelju, 17. april, a traje tokom cijelog dana.

U navedenim područjima očekuju se jaki do olujni, lokalno i orkanski udari vjetra brzine između 60 i 80, lokalno 90 kilometara na sat.

U višim, planinskim, područjima udari vjetra oko i iznad 100 kilometara na sat. U ostatku zemlje, uglavnom, između 40 i 60 kilometara na sat“, navodi se u upozorenju.

Narandžasti meteoalarm nam kaže da je “vrijeme opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan“.

Kakvo nam vrijeme predstoji?

Sudeći prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana u Bosni lokalno i povremeno slaba kiša. Nešto više padavina u večernjim satima.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do jaka bura. Dnevna temperatura od 12 do 18, na jugu zemlje do 24 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. Više padavina se očekuje u kasnim večernjim satima. Dnevna tempartaura oko 12 °C.

Sutra, u  nedjelju, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni u nizinama slaba kiša ili susnježica, a u višim područjima slab snijeg. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, sjeverni i sjeveroistočni. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne jaka bura sa olujnim udarima.

Jutarnja temperatura od 1 do 7, na jugu do 11, a dnevna od 7 do 13, na jugu do 16 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano vrijeme, uz postepeni porast naoblake u Bosni. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 8, a dnevna od 8 do 12, na jugu do 17 °C.

U utorak pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Bosni. Na planinama se očekuje snijeg. Padavine uglavnom poslije podne i tokom noći.

Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 7, a dnevna od 8 do 14, na jugu i sjeveru zemlje do 16 °C.

U srijedu pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša je moguća u centralnim i istočnim područjima Bosne. Poslije podne i tokom noći padavine u većem dijelu zemlje, osim na sjeveru i sjeverozapadu Bosne.

Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 7, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 17 °C.