Mirza Čelik traži izmjenu Poslovnika Skupštine KS da se materijali zastupnicima šalju isključivo emailom

Posljednja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je iz bizarnog razloga.

Podsjetimo, SDA i DF prekinuli su sjednicu zbog toga što potrebni materijali nisu dostavljeni i u štampanoj formi, jer je što je propisano Poslovnikom.

Ovo je prethodnih dana izazvalo velike sukobe i tenzije u javnosti.

Zastupnik DF-a Mirza Čelik sada je uputio prijedlog o izmjeni Poslovnika, iako je dok je on bio predsjedavajući Skupštine bilo dogovoreno da se materijali dostavljaju putem maila, što ga nije spriječilo da prekine sjednicu.

Čelik sada predlaže da se Poslovnik Skupštine KS dopuni na način da se izmijeni stav 1. u na način da se definira da svi materijali prilikom sazivanja različitih sjednica budu dostavljani zastupnicima, predsjednicima radnih tijela, vladi i ostalim učesnicima samo putem emaila.

Poslovnik je moguće izmijeniti većinom glasova zastupnika, što znači da bi ovaj prijedlog trebalo da lako bude usvojen usvojen u Skupštini KS, s obzirom da je vladajuća koalicija i ranije dostavljala materijale elektronski.

Prije dvije godine donesen je Zaključak u Skupštini KS kojim su se zastupnici dogovorili da će materijale dostavljati samo u elektronskom obliku, međutim Poslovnik nikad nije izmijenjen, a sud je ocijenio da Zaključak ne može biti iznad Poslovnika.

Zato su na posljednjoj sjednici, SDA i DF tražile da se ispoštuje Poslovnik i materijali dostave i štampano.

Zašto nije izmijenjen Poslovnik?

Zadnja sjednica je prekinuta nakon što su se SDA i DF pozvale na Poslovnik, iako su na dnevnom redu bile mnoge važne teme.

Ubrzo je na Kolegiju zakazana nova sjednica, a dogovoreno je da će sav materijal biti ištampan, kako i stoji u Poslovniku. S obzirom na obimnost sljedeće sjednice koja će imati čak 60-ak tačaka, štampanje i dostavljanje materijala koštat će skoro 15.000 KM.

Ukoliko Čelikov prijedlog bude usvojen, ogroman novac će biti ušteđen, a nejasno je zašto zastarjeli Poslovnik, u kojem stoji obaveza dostavljanja materijala na papiru, nije odavno izmijenjen.

Hitna sjednica 19. aprila, redovna 29. aprila

Podsjetimo, Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo usvojio je prije dva dana Prijedlog za održavanje hitne sjednice Skupštine 19. aprila u 10:00 sati.

Dnevni red bit će utvrđen na samoj sjednici, ali je za sada izvjesno da će se na njoj naći Odluka o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Prethodno, članovima Kolegija obratio se ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić, koji je upozorio na posljedice po zdravstveni sistem KS ukoliko Skupština ubrzo ne da saglasnosti na ove dokumente.

Podsjetio je da Zavod ne može refundirati troškove liječenja i da su se po ovome osnovu već nagomilala dugovanja u iznosu od devet miliona KM, da nije moguće izdavanje ortopedskih pomagala, da apoteke i ustanove koje pružaju primarnu zdravstvenu zaštitu svakoga dana mogu prestati pružati usluge jer Zavod ne plaća obaveze…

Kazao je i da 25., odnosno 26. aprila treba doznačiti novac za narednu platu zdravstvenih radnika.

Naglasio je da se radi o budžetu od 499 miliona KM, da je Finansijski plan prvi put urađen bez skrivenih stavki i da ga je trebalo već usvojiti kako bi zdravstveni sistem funkcionirao neometano.

Na današnjoj sjednici Kolegija usvojen je i Prijedlog za održavanje 52. redovne sjednice Skupštine KS 29.04.2022. godine u 10:00 sati.

Na dnevnom redu ove sjednice trebale bi se naći tačke koje su bile planirane za 49. i 51. sjednicu, s određenim izmjenama.

Između ostalog, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je da će za obimni dnevni red te sjednice presložiti i dodatne materijale koji su prošli proceduru na Vladi KS, između ostalog Nacrt zakona o uvjetima koje treba ispunjavati Kantonalna bolnica.

Po pitanju prigovora pojedinih zastupnika da im materijali za sjednicu nisu dostavljeni u štampanoj formi, zbog čega jučer sjednica nije Skupštine nije mogla biti održana, Kolegij je danas zaključio da će nadležna skupštinska služba uključiti sve kapacitete kako bi obiman printani materijal svim zastupnicima tokom sutrašnjeg dana mogao biti dostavljen na adrese.