Brojne oproštajne poruke od poginule Elmire Sefo iz Stoca

Nekoliko zemljotresa je sinoć pogodilo Bosnu i Hercegovinu, a najgora situacija je bila u Stocu gdje je zabilježena jačina od 5.6 stepeni po Richteru.

U potresu u Stocu živote je izgubila 27-godišnja Elmira Sefo, dok su njeni roditelji i sestra povrijeđeni.

Od Elmire oprostili su se brojni prijatelji i poznanici putem društvenih mreža.

Hafiz Nedim Botić je na svojoj Facebook stranici se oprostio od Elmire Sefo, citirajući kur’ anski ajet “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo”.

Večeras je u Stocu usljed zemljotresa i pada stijene na njenu kuću stradala Elmira Sefo. Ispostila je dan petka. Iftarila u džamiji. Hizmetila postačima. Klanjala jaciju i teraviju. Otišla kući nakon teravije. I preselila na ahiret…

Rahmet njenoj dobroj duši i da je Milostivi obaspe Svojom milosti i oprostom. A njenoj porodici da podari nagradu za sabur i ponovni susret sa voljenom Elmirom. Svi smo mi Allahovi i Njemu ćemo se vratiti“, napisao je Botić.

Naredna poruka na Facebook-u kaže da mnogi shvate pogrešno riječi da ne znamo koji nam je posljednji dan.

Nikad ne znamo koji nam je posljednji dan, stoga svaki dan živite kao posljednji. Mnogi pogrešno shvate ove riječi. Živi svaki dan tako što si spreman da se vratiš Gospodaru“, glasila poruka.

Lokalni portal “Stolac.com” na svojoj Facebook stranici je podijelio fotografiju stradale Elmire uz poruku “Rahmet ti lijepoj duši”.

Poruku je uputio i Omer Ćetres, ataše za medije u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Novinari N1 televizije jutros su obišli i mjesto Kukavac u kojem se nalazi porodična kuća u kojoj je stradala djevojka.

Prve fotografije koje su zabilježili pokazuju oštećenja nastala na kući uslijed zemljotresa, ali i jedan od nekoliko komada stijene koji su se obrušili sinoć na dom mlade Stočanke.

Podsjetimo, Federalni hidrometeorološki zavod potvrdio je da je zemljotres koji je sinoć potresao Bosnu i Hercegovinu jačine 5,6 stepeni po Richterovoj skali.

Potvrđeno je i da je epicentar u Stocu.

Ovo je inače peti najjači zemljotres zabilježen na tlu naše države i najjači u posljednjih 50 godina.

Podsjetimo, potvrđena je i prva žrtva snažnog zemljotresa koji je noćas zatresao Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o djevojci 1994. godište iz Stoca na čiju je kuću pala stijena.

Život je izgubila Elmira Sefo (1994), koja je u teškom stanju dovezena iz Stoca.

Elmira je dovezena u bolnicu bez pulsa, tlaka i praktično bez znakova života. Uprkos naporima ljekara, reanimacija nije uspjela ni u kolima Hitne pomoći ni u bolnici. Njeni roditelji i sestra su lakše povrijeđeni.

Na njihovu kuću u mahali Kukavac se obrušila ogromna stijena.

Također, struja u Stocu je bila u prekidu.

Ni Ljubinje nije ništa bolje prošlo.

Stevo Drapić, načelnik Ljubinja potvrdio je da je zemljotres s epicentrom nekoliko kilometara od centra ove opštine pričinio materijalnu štetu.

Rano je govoriti o razmjerama štete, ali najbitnije je da nema ljudskih žrtava.

U hitnu se niko nije prijavio. Odnosno ima nekoliko povrijeđenih, ljudi u panici kad su izlazili, povrede ruke, klizanje i toga”, kazao je Drapić.

Nekoliko objekata je oštećeno, te automobili koji su se nalazili u blizini zgrada sa kojih su se obrušili dijelovi fasade.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Oštećena je i zgrada Opštine i još nekoliko zgrada. Dijelovi fasade oštetili su šoferšajbe na automobilima. Teško je sada bilo šta procjeniti. Najbitnije je da nema teže povrijeđenih, materijalnu štetu ćemo procjenjivati”, rekao je Drapić.

Podsjetimo i da se u Titovoj ulici u Mostaru sinoć srušio dimnjak usljed snažnog zemljotresa koji je pogodio našu zemlju.

Saobraćaj je bio blokiran, a vatrogasci su izašli na ulicu.

Prijavljuje se sve više i više štete širom Bosne i Hercegovine, što pokazuje i servis EMSC.

Također, ovaj servis je izdao upozorenje da je i u narednim satima i danima moguće podrhtavanje kako se tlo bude smirivalo.

U narednim satima i danima može doći do naknadnih potresa. Osim ako je neophodno, držite se dalje od oštećenih područja radi vaše sigurnosti. Budite oprezni i slijedite informacije državnih vlasti“, navedeno je na Twitter nalogu servisa EMSC.