Sebija Izetbegović prokomentarisala najave o tužbi Vlade KS: “Ne treba politizirati zdravstvo?!”

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr. Haris Vranić, najavio je jučer pokretanje tužbe pred nadležnim pravosudnim organima zbog, tvrdi on, nezakonitog imenovanja samo jednog predloženog člana koji će predstavljati Vladu Kantona Sarajevo u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjetimi, Vlada FBiH prije dva dana imenovala je 10 članova UO KCUS-a, među kojima je u ime Vlade KS imenovana Lejla Brčić, ali i ne i drugi prijedlog Vlade KS Ilma Mehić Jusufbašić.

Ovakvim nezakonitim imenovanjem, navode, Vlada KS je, kao jedan od osnivača i najvećih finansijera KCUS-a, ostala bez jednog člana Upravnog odbora.

I ovoga puta radi se o imenovanju bliskih saradnica generalne direktorice KCUS-a, od kojih dvije nisu zdravstvene radnice. Također je većina imenovanih iz Sarajeva, među kojima je čak njih petero uposleno u KCUS-u“, tvrdi ministar Vranić.

Naveo je i kako će se Vlada KS ubrzo izjasniti o najavljenoj tužbi, te pokrenuti konkretne korake u ovom smislu, a sve zbog nepoštivanja prijedloga Vlade KS kao jednog od osnivača i najvećeg finansijera KCUS-a sa oko 150 miliona KM.

Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, za Hayat.ba komentirala je posljednje istupe ministra Vranića.

Upravni odbor KCUS-a imenuje Vlada Federacije BiH, a po važećim zakonskim propisima koje kantonalni ministar Vranić očigledno ne zna. Ministar se mora uputiti u procedure imenovanja Upravnih i Nadzornih odbora federalnih ustanova.

Što se tiče finansiranja, ministar Vranić nije taj koji finansira KCUS nego ZZOKS, u koji mi svi uposlenici KCUS uplaćujemo doprinose. KCUS liječi oko 80 posto građana Kantona Sarajevo, i takve usluge ZZO KS plaća“, kazala je Izetbegović.

Poručila je ministru Vraniću da svoje izjave potkrijepi barem minimalnim poznavanjem materije.

Svoje pretjerano emotivne i nekontrolirane istupe ministar Vranić bi trebalo da kontrolira i da se ponaša i izražava profesionalno u javnim istupima. Naravno, i da svoje izjave potkrijepi barem minimalnim poznavanjem materije kako iz zdravstva, tako i zakonodavstva.

Ljekari prolaze cjeloživotne edukacije, ni ministar Vranić ne bi trebalo to da izbjegava. Vrijeme koje provede u otvaranju i reklamiranju privatnih zdravstvenih ustanova, a koje želi uvesti u plaćanje od strane ZZOKS, mogao bi provesti u učenju važećih zakonskih i podzakonskih akata, i sve bi mu bilo jasno“, kazala je Izetbegović.

Dodala je da politizacija u zdravstvu nikako nije dobra?!

Nema potrebe da javno ucjenjuje najbolju zdravstvenu ustanovu kakva je KCUS jer i to mnogo govori o njegovoj neprofesionalnosti. Politizacija u zdravstvu nikako nije dobra.

Na kraju, i sam mi je prilikom posjete rekao, a i napisao poruku, u kojoj kaže: ‘Najbolja ste ustanova, zašto se više ne reklamirate, to bi trebalo svi da znaju!’“, zaključila je ona.

Podsjetimo, odlukom Federalne vlade Jasmin Kapetanović (KCUS) je imenovan za predsjednika Upravnog odbora KCUS-a, a Lejla Brčić (ZZO KS), Ernela Eminović (KCUS), Muvedeta Butmir-Ćedić (KCUS), Amra Karić (KCUS), Nusret Popović (KCUS), Ajdin Zulić (USK), Diana Štimjanin – Koldžo (Kantonalna bolnica Zenica), Mladen Čuturić (Bolnica Nova Bila – SBK), i Josip Nikolić (Federalno ministarstvo prostornog uređenja) za članove.