Foto: N1

Foto/ Jake policijske snage u Banjoj Luci, počeli se okupljati vojnici agresorskog VRS-a

U Banjaluci će danas u 17 sati biti održan skup pod sloganom “Sloboda”, čiji je inicijator Boračka organizacije Republike Srpske.

Povod za okupljanje je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti RS do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Na Trg Krajine su počeli da dolaze učesnici skupa, a kako javljaju reporteri, na ulazima u grad su velike gužve.

Od Prijedorske petlje, preko zapadnog tranzita i sve do centra se razvukla kolona automobila. Parking u samom centru grada je prepun autobusa.

Mještani banjalučkih naselja su također krenuli na Trg Krajine.

Podsjetimo, najava ovog skupa u velikom broju podijelila je javnost manjeg bh. entiteta.

Dok jedni podržava

ju i smatraju da je to borba “za Republiku Srpsku”, drugi smatraju da je to borba “za Milorada Dodika”.

Povod za okupljanje je odluka Visokog predstavnika Christiana Schmidta da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti RS do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Dok vladajući, predvođeni najjačom strankom SNSD-om pozivaju aktivno članstvo da dođe na skup Sloboda, iz opozicije kažu da će ga bojkotovati, jer smatraju da je to politički skup Milorada Dodika, koji se, po njima skriva iza boraca, a čije je probleme sve ove godine ignorisao.

Očekuje se da će ovo biti danas masovan protest, te da će mnogi organizovanim prevozom doći u Banja Luku.

 

MUP RS formirao poseban štab

Iz MUP-a RS saopćeno je jučer da preduzimaju redovne mjere obezbjeđenja zbog sutrašnjeg javnog skupa “Sloboda“ na Trgu Krajine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzima sve zakonom predviđene mjere i radnje s ciljem da održavanje javnog skupa u organizaciji Boračke organizacije Repbulike Srpske pod nazivom “Sloboda”, najavljeno za sutra, 20. aprila 2022. godine na Trgu Krajine u Banjaluci, protekne mirno i dostojanstveno.

Ovim povodom, u Ministarstvu je formiran Štab akcije, koji je zadužen za planiranje i praćenje obezbjeđenja događaja.

S tim u vezi, biće angažovan potreban broj policijskih službenika koji će vršiti redovno obezbjeđenje skupa.

S obzirom da se očekuje povećana frekvencija građana, te da će pojedine saobraćajnice biti blokirane, saobraćaj će biti usmjeravan na alternativne puteve, a građane molimo za strpljenje i razumijevanje“, navode iz MUP-a RS.

Apeluju na građane da ne nose oružje i pirotehnička sredstva…

Građani koji budu željeli da učestvuju u skupu, savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose oružje, pirotehnička sredstva i druge predmete pogodne za nanošenje povreda.

Savjet građanima je da sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokument“, dodaju iz MUP-a.

Medijske kuće, kao i građane, su napomenuli da je na lokaciji održavanja skupa za vrijeme trajanja skupa zabranjena upotreba dronova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da svojim ponašanjem tokom održavanja skupa ne ugrožavaju svoju bezbjednost i bezbjednost drugih građana”, navedeno je u saopćenju.