Ne gasi se Zavod za liječenje studenata, postignut dogovor o spajanju tri zavoda pod jedan krov

U skladu sa Planom restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, u prethodnom periodu pokrenute su značajne aktivnosti na provođenju prve faze ovog plana.

Ova faza podrazumijeva poduzimanje operativne aktivnosti koje će dovesti do budućeg ustrojstva ovih zdravstvenih ustanova, i to: JU Zavod za zaštitu zdravlja studenata KS, JU Zavod za sportsku medicinu KS, te JU Zavod za medicinu rada KS.

Na zahtjev direktora ovih ustanova, kod ministra zdravstva, Harisa Vranića upriličen je sastanak kojem su prisustvovali v.d. direktorica JU Zavod za zaštitu zdravlja studenata KS dr Lejla Hrenovica-Bečarević, direktor JU Zavod za sportsku medicinu KS, prof. dr Adnan Hadžimuratović, te direktor JU Zavod za medicinu rada KS, dr Samir Čovrk sa saradnicima.

Ovom prilikom, ministar je prisutnima dao informacije i instrukcije o daljim aktivnostima, te su sve strane iznijele svoje prijedloge.

Ne gasi se Zavod za liječenje studenata Kantona Sarajevo. Studenti ne gube zaštitu, svi uposlenici sva tri ova zavoda ostaju na istom radnom mjestu. Zgrada neće pripasti JU Dom zdravlja KS“, istakao je ovom prilikom ministar Vranić.

Dodao je i kako se zajedno sa direktorima navedenih ustanova došlo i do rješenja da sva tri ova zavoda budu pod jednim krovom.

Zavod za medicinu rada, koji se trenutno nalazi u Domu zdravlja Novi Grad, preselit će se u zgradu Zavoda za zaštitu studenata i Zavoda za sportsku medicinu.

Na ovaj način, na lokaciji Patriotske lige 36, ova tri zavoda bi se spojila u jedan Zavod sa organizacionim jedinicama.

Ministar Vranić je također naglasio da se svi studenti u Kantonu Sarajevo mogu liječiti i na sekundarnom i na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite u KS, bez obzira na to iz kojeg kantona dolaze, i to na osnovu Sporazuma o načinu i postupku korištenja zdravstvene zaštite van područja kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja kome osiguranik pripada.

Predstavnici ustanova su izrazili svoje zadovoljstvo ovakvim rješenjem, te su naglasili da je još jedna prednost ovakve reorganizacije i međusobno dopunjavanje i pružanje dodatnih zdravstvenih usluga osiguranicima ovih zavoda na jednom mjestu.

Navedene aktivnosti Ministarstva zdravstva i rukovodstva ovih ustanova se nastavljaju i u narednom periodu, u cilju postizanja najboljih rješenja.