Foto/ Kako su članovi SDA stranke parkirali automobile za vrijeme tribine “Zašto SDA?”

U hotelu Terme & Spa Ilidža jučer je održana tribina na temu “Zašto SDA?”.

Glavni govornici na tu temu bili su predsjednik SDA Bakir Izetbegović imuderris Nezim ef. Halilović.

Danas pak druga slika. Društvenim mrežama kruže fotografije nepropisno parkiranih automobila članova i čelnika ove stranke na zelenim površinama.

Vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža Samir Avdić sinoć je objavio fotografije na kojima se jasno vidi kako se učesnici ovog skupa odnose prema opštem poštovanju pravila i kulture saobraćaja.

Naime, Avidć je u objavi na svojoj Facebook stranici podijelio slike na kojima se vide da su automobili učesnika tribine parkirani na zelenim površinama.

Samo da Zelenima cestitam zbog parkiranja na zelenim povrsinama. Aferim i njima i policiji”, napisao je Avdić u opisu objave.

Kako u nešto kasnijem postu Avdić dodaje, članovi SDA su navodno kažnjeni za nepropisno parkiranje.

Dobio sam informaciju da su policajci na lokaciji koja je predmet posta sinoć potrošili cijeli blok naloga kojim su upisali kazne za pogrešno parkiranje, tako da sam obavezan u tom smislu dopuniti moju objavu“, napisao je Avdić.

Podsjetimo, na skupu se prisutnima obratio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je istaknuo da je SDA imala samo jednog predsjednika, rahmetli Aliju Izetbegovića, a da su svi ostali samo njegovi nasljednici, saopćeno je iz SDA.

Izetbegović je istaknuo da je SDA politički odgovor Bošnjaka i svih bosanskih patriota, odraz njihovih emocija i htijenja, te koheziona sila koja ih drži na okupu i čini faktorom.

SDA je politička snaga koja nema samo emociju, već koja je dokazala da ima snagu, znanje i strpljenje da riješi svaki mogući i nemogući problem sa kojim se ova zemlja i njeni patrioti susreću. I to tako traje već 32 godine“, poručio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio na značaj SDA u određenim historijskim okolnostima, od borbe za reafirmaciju kulture, jezika, vjere i cjelokupnog identiteta Bošnjaka po osnivanju stranke 1990. godine, preko izglasavanja nezavisnosti i organizovanja odbrane 1992. do okončanja rata i procesa oporavka države.

Imali smo srušenu zemlju, srušenu ekonomiju, šehidske porodice, invalide. Ništa nismo imali. Nije oporavak zemlje mogao voditi svako, a naročito oni koji se skrivaju od odgovornosti. SDA je to radila“, izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je predsjednik SDA na brojne reforme provedene u protekle dvije decenije, koje su, kako je kazao, doprinijele jačanju države BiH uprkos brojnim otporima.

Sedamdeset posto PDV-a se prikupi tamo gdje je bila Armija RBiH, gdje je utjecaj imala SDA. Sarajevo je ekonomski jače od čitavog RS-a“, kazao je Izetbegović.

SNSD i HDZBiH, dodao je, pokušavaju ograničiti snagu probosanskih snaga na jednu trećinu vlasti.

Govoreći o posljednjim pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, predsjednik SDA je istaknuo važnost nametanja pitanja funkcionalnosti FBiH i reduciranja ovlasti Doma naroda FBiH isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa za pregovaračkim stolom.

BiH dugo stoji na jednoj nozi i mora doći do katarze, do promjena. Snage koje su protiv BiH moraju biti savladane. I zašto SDA u budućnosti? Imaju samo četiri vrste stranaka u BiH.

One koje otvoreno rade protiv BiH, one koje to podmuklo rade, one koje su patriotske, ali bježe od odgovornosti. Četvrta grupa stranaka su patriotske, ali koje ne bježe od odgovornosti.

Samo jedna ima snagu. Samo SDA može organizovati, uvezati, ostvariti jedinstvo, biti hladna u ovome što slijedi“, izjavio je Izetbegović.

Bosna i Hercegovina je, poručio je Izetbegović, multietnička zemlja u kojoj nametanja samo svog svjetonazora ne može proći.

Naša misija je pomiriti bošnjaštvo i bosanstvo, islam i demokratiju, Bosnu i Evropu. Mi smo jedna snažna stranka u kojoj su dobrodošli svi i oni svi to znaju“, poručio je Izetbegović.

Tribini su prisustvovali i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, federalni premijer Fadil Novalić i ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, navodi se u saopćenju.