Foto/ Screparajuće scene ispred bolnice, porodice rudara čekaju informacije o najmilijima

Susjednu Srbiju okovala je ogromna tuga zbog velike nesreće u rudniku Soko u Aleksincu u kojoj je živote izgubilo osam rudara.

Osim toga, njih još 20 je povrijeđeno.

Kako javljaju srbijanski mediji, u smjeni je bilo 49 rudara, a nije poznato koliko njih je ostalo zarobljeno.

Ispred Opće bolnice u Aleksincu su stigle porodice povrijeđenih rudara, koji sa nestrpljenjem iščekuju vijesti o svojim najmilijima.

U toj bolnici je smješteno 18 povrijeđenih rudara, 15 je sa lakšim povredama, dvojica sa povredama lakta i jedan sa serijskim prijelomom pet rebara, ali je i on van životne opasnosti.

Porodice su uznemirene, a fotografije ispred bolnice u Aleksincu kidaju srce.

Podsjetimo, direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodoljub Živadinović je također istakao da su uglavnom lakše povrijeđeni preživjeli rudari.

Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, dio se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac”, dodaje Živadinović.

Navodi da nema informacije koliko je još zarobljenih rudara.

Kaže i da se radi o aleksinačkoj smeni, tako da je većina rudara iz Aleksinca.

Direktor rudnika je kazao da je u toku akcije spašavanja.

Noćas se dogodila nesreća u rudniku, ali ništa za sada ne možemo da kažemo. U toku je akcija spašavanja. Bit će obraćanje kasnije“, kazao je direktor rudnika Soko Drago Milinković za Informer.

Nezvanično došlo je do zarušavanja okna u rudniku i kameni materijal je pao i zatrpao veliki broj rudara, dio je ostao sa druge strane zarobljen.