Nosioci javnih funkcija u KS od ponedjeljka moraju prijavljivati imovinu

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo stupio je danas na snagu.

Njegova primjena počinje od ponedjeljka.

Usvojenim izmjenama i dopunama ovog zakona unapređuje se sistem prijavljivanja imovine nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Također, izmjene i dopune ovog propisa predviđaju da nosioci javnih funkcija u Kantonu Sarajevo prijavu imovine mogu izvršiti na dva načina.

Prvi način je prijavljivanje imovine na Obrascu prijave imovine.

Obrazac prijave imovine nosioci javnih funkcija mogu preuzeti na internetskoj stranici Ureda (www.anticorrupiks.com), u dijelu stranice koji se zove “Prikupljanje podataka o imovini”.

Nakon popunjavanja Obrasca prijave imovine, nosilac javne funkcije isti potpisuje i dostavlja Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (Ured), preporučenom poštom, saopćili su iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kanton Sarajevo.

Drugi način je prijava imovine na elektronskom obrascu. Zahtjev za prijavu imovine na elektronskom obrascu nosilac javne funkcije podnosi putem ikone “Prijava imovine”, koja se nalazi na početnoj stranici Informacionog sistema Ureda (www.anticorrupiks.com).

Nakon podnošenja zahtjeva, nosilac javne funkcije na svoj e-mail dobija pristupnu šifru za pristup elektronskom obrascu.

Poslije unosa podataka u elektronski obrazac i njihovog pohranjivanja nosilac javne funkcije isti štampa, potpisuje i dostavlja Uredu.

Podaci o imovini koje je nosilac javne funkcije unio u elektronski obrazac neposredno se objavljuju na internetskoj stranici Ureda.

Novim načinom prijave podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo uvode se dostignuća informatičkih tehnologija u ovaj proces, te se ovi postupci moderniziraju i čine efikasnijim.

Ovom prilikom obavještavamo sve nosioce javnih funkcija u Kantonu Sarajevo da prijavu imovine vrše na jedan od dva pomenuta načina i da ispunjavaju svoju zakonsku obavezu prijave imovine“, naveli su iz Ureda.