Foto/ Snijeg i vjetar lomili grane i stabla u Sarajevu

Jutros nas je, kako je i bilo najavljeno, probudio snijeg koji je počeo padati u večernjim satima.

Povremeno je puhao i jak vjetar, a štetu bilježimo već danas.

U nekoliko sarajevskih naselja zabilježeno je polomljeno granje i stabla.

One manje grane građani su uspjeli sami da sklone i tako očiste put prema ulazima u zgrade.

Ipak, na uklanjanje većih i težih stabala i grana građani će morati sačekati.

Kako je jutros izgledala Čengić Vila možete pogledati u galeriji fotografija koju su nam poslali čitaoci.

Još danas padavine, sutra ponovo promjena vremena

Danas će biti pretežno oblačno veći dio dana. Padavine su većinom prije podne. U nizinama sa kišom ili susnježicom, u višim područjima sa snijegom, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Jače padavine u jutarnjim satima na istoku Bosne i Hercegovine. U drugom dijelu dana lokalno u Bosni je moguć prolazan pljusak. Postepeno smanjenje oblačnosti od poslijepodnevnih sati.

Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 11 °C.

U Sarajevu oblačno veći dio dana. Prije podne sa susnježicom ili kišom. Djelomično smanjenje oblačnosti u večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 6 °C.

Sutra, u ponedjeljak, u Hercegovini pretežno sunčano, u Bosni sa umjerenom oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1 °C, na jugu zemlje do 6 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 16 °C.

U utorak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2 °C, na jugu zemlje do 7 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20 °C.

U srijedu u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5 °C, na jugu zemlje do 8 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22 °C.

Upozorenje voćarima

Mraz koji se očekuje u noćnim i jutarnjim satima u ponedjeljak, 11. aprila, može izazvati oštećenja na većini voćarskih kultura, navodi se u danas izdatom agrometeorološkom upozorenju.

Voćarima se preporučuje da tokom noći i u ranim jutarnjim satima, koliko je moguće, zaštite svoje zasade voća zadimljavanjem, orošavanjem ili nekim biološkim preparatima, poput prirodnih antifriza za biljke, naveli su iz Odsjeka za agrometeorologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Oštećenja na voću, navode, zavisit će od jačine, intenziteta i trajanja mraza kao i nagiba terena.

U nedjelju se očekuje jače zahlađenje uz kišu i susnježicu, a u višim predjelima će padati snijeg. Padavine prestaju do kraja dana uz postepeno razvedravnje, a u noći ka ponedjeljku i u ponedjeljak ujutru javiće se mraz.

U nižim krajevima će u ponedjeljak temperatura vazduha na zapadu biti od minus četiri do nula, na sjeveru, odnosno u Semerbiji i Posavini, od minus dva do dva, na istoku od minus četiri do jedan, u višim predjelima i na planinama od minus osam do minus pet stepeni Celzijusovih.