Foto/ Svjedok požara u Švrakinom: “Deset porodica ostalo je bez krova nad glavom”

Jučer je, oko četiri sata, u sarajevskom naselju Švrakino Selo, tačnije u ulici Ali bega- Firdusa, došlo do požara koji je zahvatio i stambenu zgradu.

Kako je kazao Amir Mujezin, inače slabovidna osoba, deset porodica je ostalo bez krova nad glavom.

Govorio je o posljedicama požara, ali i strahu i borbi za izlazak iz vatrom zahvaćene zgrade.

Probudio sam se i osjetio snažan dim u stanu. Probudio sam porodicu, otišao na prozor i vidio vatrogasno vozilo. Alarmirao sam vatrogasnu brigadu da mi treba pomoć da izađem jer se u mom stanu akumulirala velika količina ugdioksida.

Bilo je strašno. Kada sam pošao prema izlaznim vratima osjetio sam ogromnu temperaturu, bila su vrela. Nismo imali mogućnost da izađemo. Nakon nekog vremena došli su vatrogasci i pomogli nam da izađemo“, prepričao je Amir Mujezin za N1.

Dodaje kako, osim Civilne zaštite općine Novi Grad, od ostalih službi nisu imali nikakvu pomoć ni posjetu.

Nadam se da će nas neko od nadležnih iz općine Novi Grad, ali i kantona posjetiti“, ističe Mujezin.

Naglašava da u oštećenim porodicama ima jako bolesnih i starih ljudi, ali i djece. Dvije osobe su zatražile liječničku pomoć, a povrijeđenih, srećom, nije bilo.

Prema izjavama stanara, požar je izazvao jedan od stanovnika zgrade.

Muškarac uhapšen i smješten na neuropsihijatriju

Kako su kazali iz MUP -a KS do požara je došlo u podrumskim prostorijama stambene zgrade.

Dana 15. aprila oko 3:53 sati u ulici Ali bega Firdusa br. 12, općina Novi Grad, došlo je do požara u podrumskim prostorijama stambene zgrade.

Na lice mjesta upućeni su policijski službenici, ekipa Hitne pomoći Kantona Sarajevo, te ekipa Profesionalne vatrogasne brigade KS, koji su požar lokalizirali u 4:50 sati“, saopćili su iz sarajevske policije.

Kako se dodaje u izvještaju MUP-a tom prilikom na objektu je pričinjena materijalna šteta, a na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu prevezene su dvije osobe inicijala K. E. i P. A..

Nakon ukazane ljekarske pomoći zadržane su na daljem posmatranju.

Istog dana u 13 sati zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Izazivanje opće opasnosti, uhapšen je H. Š., rođen 1973. godine iz Sarajeva.

On je nakon izvršene kriminalističke obrade istog dana u 15:15 sati otpušten iz službenih prostorija.

Prevezen je na KCUS, gdje je na Klinici neuropsihijatrije zadržan na daljem liječenju.

O navedenom je obaviješten dežumi kantonalni tužilac u Sarajevu. Uviđaj je izvršen u prisustvu sudskog vještaka PPZ struke i uviđajne ekipe MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog događaja“, zaključuju iz MUP-a KS.