Hrvatska ukinula većinu mjera, objavljeni novi uslovi ulaska u zemlju

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske od subote ukida gotovo sve protuepidemijske mjere u Hrvatskoj.

Na snazi ostaju samo obaveza korištenja maske u zdravstvenom sistemu i socijali te obaveza predočenja covid potvrde za državljane trećih zemalja pri ulasku u Hrvatsku.

Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja”, rekao je na konferenciji za novinare voditelj Stožera Davor Božinović.

Aktuelne mjere se praktički ukidaju u prvim minutama subote, odnosno od sutra u ponoć, što će biti prvi put u više od dvije godine da će se građani moći okupljati bez ograničenja i “partijati” do zore, potvrdio je Božinović.

Na snazi ostaju samo dvije mjere – obveza korištenja maski za lice za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sistemu, te za zaposlenike i posjetitelje ustanova socijalne skrbi koje pružaju smještaj za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i odluka o prelasku granice.

Na snazi ostaje odluka o privremenom ograničavanju prelaska graničnih prijelaza, ali i ona ima bitno olakšane kriterije.

Više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi. Državljani trećih zemalja moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga dolaska, dovoljno je da posjeduju covid potvrdu”, kazao je.

Osobe koje dolaze iz država članica EU-a više neće trebati covid potvrde za ulazak, istaknuo je Božinović, a obaveza predočenja covid potvrde neće se primjenjivati niti na raseljene osobe iz Ukrajine.