Foto/ Tunel spasa je trajni podsjetnik na otpor Sarajeva i Sarajlija, otvoreno još 100 metara tunelske cijevi

Ceremonija otvaranja 100 metara revitalizirane tunelske cijevi “Tunela spasa” upriličena je danas u Butmiru, a u okviru obilježavanja 30. godišnjice početka opsade Sarajeva.

Govoreći na današnjoj ceremoniji, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić naveo je da činjenice o tome da je Sarajevo bilo 1.445 dana bilo pod opsadom.

Dodao je da su kroz tunel opskrbljivani borci materijalno-tehničkim sredstvima za odbranu grada i države Bosne i Hercegovine, da se zahvaljujući tunelu moglo pomoći pacijentima, da su se mogli uvesti hrana i lijekovi… govori o njegovoj strateškoj važnosti.

Pohvalio je Vladu Kantona Sarajevo zbog brojnih programa koje je pripremila u okviru obilježavanja 30. godišnjice opsade Sarajeva i ministra za bračka pitanja KS Omera Osmanovića, koji provodi niz aktivnosti vezanih za kulturu sjećanja. Kazao je da odličan posao radi i Fond Memorijala KS, na čelu s direktorom Ahmedom Kulanićem.

Nakon 30 godina, važno je da imamo sjećanje na naše heroje, na agresiju na BiH, na opsadu Sarajeva, na sve ono što se događalo u proteklim godinama. Mi smo narod koji ima svoje heroje i treba što aktivnije kroz odgoj i obrazovanje da upoznajemo mlade ljude s tim kako je krvavo stečena država Bosna i Hercegovina“, zaključio je predsjedavajući Okerić.

Ministar Osmanović naveo je da je Tunel spasa trajni podsjetnik na otpor Sarajeva i Sarajlija.

Revitalizacijom dodatnih 100 metara ovog tunela, dobili smo priliku da još upečatijivije podsjetimo naše buduće generacije o značaju ovog objekta, te njegujući kulturu sjećanja govorimo o snazi jednog naroda“, kazao je ministar Osmanović.

Kako je dodao, ovo je prilika da se na mjestu koje nosi vidljive tragove berbe i otpora govori o kolektivnom sjećanju te svjedoči o ljudskim vrijednostima.

Sarajlije i grad Sarajevo, preživjeli su mnoge bitke, ali iz svih su izašli kao pobjednici, i jači te time jasno poručili da ovaj grad i njegov narod ne mogu biti uništeni. Preživjeti gubitke poput naših znak je hrabrosti i emanet budućim naraštajima da čuvaju skupo plaćenu slobodu“, poručio je, između ostalog, ministar Osmanović.

Ahmed Kulanić, direktor Fonda Memorijala rekao je da vremenska distanca od tri desetljeća daje mogućnost da sagledamo značaj i ulogu koju su nadljudski napori i zahtjevi vremena devedesetih godina bili značajni za naš opstanak.

Pred kraj dvadesetog stoljeća bilo nam je namijenjeno da kao narod nestanemo sa ovih prostora. Najduža moderna opsada glavnog grada imala je za cilj da razori bosansku državu i izbriše nas sa ovih prostora.

Vizionarstvo i strateško planiranje izgradnje Tunela zasigurno je omogućilo život glavnog grada a time i opstanak Bosne i Hercegovine. Tunel je bio i ostao simbol otpora i snalažljivosti pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine da izađu način osnaživanja odbrane grada, jer da je Sarajevo palo zasigurno bi i opstanak države bio upitan“, rekao je direktor Kulanić.

Danas, kako je dodao, tunel je svjedok te borbe i otpora koje mnogi strani ali i domaći turisti posjećuju i jedno od mjesta na kojem uče i saznaju o odbrani Bosne.

Revitalizacija 100 metara tunelske cijevi zasigurno će obogatiti sadržaje glavnog grada, te time dodatno obogatiti turističku ponudu Sarajeva posebno u segmentu historijskog i ratnog turizma. Uloga i zadaća koju Fond ima i aktivnosti koje poduzima jesu sa ciljem razvoja i unapređenja kulture sjećanja i pamćenja, ali i razvoja privrede i otvaranja novih radnih mjesta“, naveo je direktor Kulanić.