I Nedim Sladić upozorio voćare na noć pred nama: “Ovo su uslovi koji ne idu u korist voćkama”

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić objavio je na društvenim mrežama prognozu noći ispred nas.

Najavio je uslove koji mogu ozbiljno naštetiti voćkama, posebno onim koje su već u cvatu.

U velikoj mjeri oblačnost je sada odmaknula na jugoistok, pri čemu je u većini predjela vedro ili tek uz malu do umjerenu zaostalu oblačnost, što možemo jasno vidjeti na satelitskom prikazu gdje su oblaci prikazani u sivim nijansama.

Ovo su uslovi koji nažalost ne idu u korist voćkama, pogotovo onim koje su već krenule uveliko sa svojim cvatom (npr. kajsije, pojedine vrste šljive, trešnja, etc) budući da temperature zraka u trenutnoj fenološkoj fazi već ispod -2 °C nanose štetu“, naveo je Sladić.

Sladić je najavio moguće veće minuse u dijelovima BiH.

U područjima gdje je pao snijeg tokom protekle noći i gdje se uspio održati na tlu, vedrina u kombinaciji sa slabim vjetrom uvjetuje izraženije IR zračenje i podstiče ubrzaniji pad temperature zraka.

Pri tome se do jutra temperature zraka mjestimice mogu spustiti u centralnim područjima Bosne i ispod -5 °C, na vrhu Bjelašnice izgledno i do -10 °C, a u ostalim područjima do 0 °C ili tek manjeg minusa uz formiranje slabog prizemnog mraza.

Najmanje šanse za mraz imaju sjeverni dijelovi zemlje gdje su temperature oko i malo iznad 0 °C. Preporuka voćarima je stoga da, koliko god je to moguće, zaštite svoje voćke“, dodaje Sladić.

Sladić najavljuje temperaturu zraka na području Sarajeva u toku noći i do -4 stepena, uzimajući u obzir velikim dijelom vedru noć, prisutnost snijega na tlu i slab vjetar.

Upozorenje voćarima i od Odsjeka za agrometeorologiju

Mraz koji se očekuje u noćnim i jutarnjim satima u ponedjeljak, 11. aprila, može izazvati oštećenja na većini voćarskih kultura, navodi se u danas izdatom agrometeorološkom upozorenju.

Voćarima se preporučuje da tokom noći i u ranim jutarnjim satima, koliko je moguće, zaštite svoje zasade voća zadimljavanjem, orošavanjem ili nekim biološkim preparatima, poput prirodnih antifriza za biljke, naveli su iz Odsjeka za agrometeorologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Oštećenja na voću, navode, zavisit će od jačine, intenziteta i trajanja mraza kao i nagiba terena.