Foto: Arhiv

Ipak pomjerena sjednica Skupštine KS nakon što je jučer Kolegij odabrao novi datum

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo pomjerio je datum održavanja 51. sjednice Skupštine na 19. april 2022. godine.

Sjednica je prvobitno bila zakazana za 18. april, ali je odlučeno da se održi dan poslije zbog obilježavanja vjerskog praznika Uskrsa.

Podsjećamo, na dnevnom redu ove sjednice je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu u iznosu od 499 miliona KM.

Tačke dnevnog reda su i Prijedlog zakona o posebnim programima Kantona Sarajevo za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a “Srebrenica”, kao i Nacrt zakona o komunalnoj policiji Kantona Sarajevo.

Među ostalim tačkama su i: Prijedlog odluke o dopunama Odluke o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo , Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o utvrđivanju većeg obima zdravstvenih prava, kao i osnovama, kriterijima i mjerilima za ugovaranje po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja sa zdravstvenim ustanovama sa područja Kantona Sarajevo, te Prijedlog odluke o dopunama Odluke o usvajanju plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Sjednica će početi u 10:00 sati.

Podsjetimo, burne reakcije uslijedile su nakon što je sjednica prekinuta nakon neusvajanja dnevnog reda od strane opozicije, odnosno stranke SDA i jednog zastupnika stranke BOSS.

Okerić: “Nervozna i neodgovorna opozicij”

Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, kazao je da, nakon što je otvorio sjednicu i najavio opravdana i najavljena kašnjenja zastupnica Jasne Duraković i Arijane Memić “koja je imala ročište na Sudu BiH zbog zataškavanja ubistva njenog brata,destruktivna opozicija predvođena SDA, DF-om, SBiH i BOSS-om je neodgovorno oborila današnji dnevni red”.

Obaranjem današnjeg dnevnog reda opozicija je pokušala zaustaviti isplate plata zdravstvenim ranicima. Vlada KS je promptno reagovala i već danas pustila plate zdravstvenim radnicima.

Koristiti okolnosti kada jedna zastupnik na umri, druga zastupnica na porodiljskom odsustvu, dvije zastupnice govori o nervoznoj opoziciji u KS koja se ponaša krajnje neodgovorno i spremna ugroziti sistem u KS samo zato što oni nisu vlast”, rekao je Okerić.

Naveo je kako će u 15 sati biti održan Kolegij Skupštine KS na kojem će biti predloženo da se sjednica Skupštine KS održi 18. aprila.

Začuđujuće je to što je opozicija imala priliku da sve tačke dnevnog reda argumentovano kritikuje i da nove prijedloge. Ovo je sma pokazatelj bahatosti i neodgovornosti.

Važno je istaći, da javnost zna, na sjednici Kolegija Skupštine KS 18.3. jednoglasno je utvrđen dnevni red današnje sjednice, podržali su gai članovi kolegija iz DF, SBiH i SDA. Ovo govori o njima”, rekao je Okerić.

Handžić: “Da se opozicija u drugim tijelima ponaša ne bi se 90 posto sjednica održalo”

Vibor Handžić, dopredsjedavajući, kazao je kako je opozicija, umjesto da bude konsturktivna, destruktivna za KS i građane.

Naveo je i da kada bi se opozocija u drugim tijelima, poput Doma naroda i Predstavničkog doma, ponašala kao ova u Skupštini KS ne bi se po njegovom mišljenju moglo održati 90 posto sjednica.

Za to je naveo i primjer Budžeta Federacije BiH.

Svesti finansiranje liječenja teško oboljele djece u inostranstvu u političko blati je za mene degutantno”, kazao je Handžić.

Stojanović: “Danas su pomjerene granice”

Igor Stojanović kazao je kako je danas “pomjerena granica političkih obračuna u KS jer do sada nikada u historiji KS opozicija nije glasala protiv dokumenata koji utiču na plate i isplate građanima”.

Naveo je i to kako opozicija nije iznijela nikakve kritike na račun dokumenata i dnevnog reda.

Vranić: “SDA je spremna na sve, nemaju empatije prema građanima”

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je kako sada ne mogu osigurati usluge koje pružaju korisnicima jer se finansiranje prekida 1. aprila, ako nije usvojen budžet.

Opozicija nema empatije za ovo građanstvo, bolesnike, kolege, radnike, mlade, trudice. Samo se bave politikanstvom.

Onog momenta kada su vidjeli da nema većine, učinili su presedan u Skupštini KS i oborili dogovoreni dnevni red. To su očajnički potezi davljenika, uplašenog čovjeka koji vidi da mu je blizu kraj”, rekao je Vranić.

Poručio je kako ih neće spriječiti u radu i realizaciji planiranih reformi. Govoreći o sindikatima i kolektivnim ugovorima koje je spominjala zastupnica Bišćević Tokić, kazao je kako “oni štrajkuju četiri godine i da ni za vrijeme vladavine ‘njihove vlade’ (SDA, op.a.) nisu uspjeli potpisati ugovore niti riješiti taj problem”.

ZZO KS: “Obustavljamo isplate osiguranicima”

Direktorica ZZO KS Samira Hajdarević kazala je kako je neprijatno iznenađeni ovim postupkom.

Radi se o finansijskom planu teškom 449 miliona KM. Nažalost, neusvajanjem dnevnog reda i finansijskog plana, dolazimo u situaciju da obustavljamo sve aktivnosti u smislu isplate našim osiguranicima.

To se odnosi naročito na refundacije novca za recimo skupe Covid lijekove koje osiguranici čekaju već šest mjeseci i one lijekove koje refinansira ZZO mimo esencijalne liste. Nadam se da će uskoro biti ta sjednica i da ćemo moći izglasati finansijski plan. Brzom reakcijom uspjeli smo osigurati novac za plate i neke materijalne troškove”, kazala je Hajdarević.