Lavrovu neprihvatljivo razgovarati o pitanjima Krima i Donbasa

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov optužio je Ukrajinu da je promijenila stav u pregovorima u odnosu na dogovore fiksirane u Istanbulu.

Kazao je da su Ukrajinci predstavili novi projekat sporazuma.

Jučer je ukrajinska strana predstavila pregovaračkoj grupi svoj projekat sporazuma u kojem je očigledno napuštanje pozicija koje su pregovarači usaglasili u Istanbulu 29. marta“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Ukrajina se ranije obavezala da bezbjednosne garancije neće važiti za Krim i Sevastopolj, dok nova verzija dokumenta sadrži “nejasan jezik o nekoj efektivnoj kontroli od 23. februara“, javljaju agencije.

On je također ocijenio kao neprihvatljivo to što Ukrajina predlaže da se na sastanku lidera dvije zemlje razgovara o pitanjima Krima i Donbasa.

Rekao je da je Ukrajina promijenila klauzulu o izvođenju vojnih vježbi, ne pominjući potrebu za dobijanjem saglasnosti ruskih vlasti.

Istanbulski dokument, naveo je on, izričito kaže da se “u kontekstu neutralnog, vanblokovskog, nenuklearnog statusa, bilo kakve vojne vježbe uz učešće stranih kontingenata održavaju samo uz saglasnost svih država garanta, uključujući i Rusiju”.

Pregovaranje još jednom karakteriše prave namjere Kijeva, njegovu liniju odlaganja, pa čak i podrivanja pregovora kroz odstupanje od postignutih dogovora.

Kijevski režim kontrolišu Vašington i njegovi saveznici koji guraju predsjednika (Ukrajine Volodimira) Zelenskog da nastavi neprijateljstva”, rekao je Lavrov.