Nermin Muzur najavio radove na regulaciji vodotoka i riječnih korita, lekcija naučena iz posljednjih poplava

Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža, na društvenim mrežama najavio je radove na regulaciji vodotoka i riječnih korita na području ove Općine.

Sve naravno dolazi kao lekcija od posljednjih poplava, a koje su dijelom rezultat dugogodišnjeg nemara institucija i vodećih ljudi u njima.

Nakon poplave iz novembra prošle godine rješavamo problem regulacije vodotoka i riječnih korita na području općine Ilidža, a koji traju godinama.

U ovom slučaju prioritet je bila rijeka Željeznica i to na lokalitetu Otesa, gdje je njeno izlijevanje krajem 2021. godine prouzrokovalo velike štete“, napisao je Muzur.

Pohvalio se Muzur pripremnim radovima – izradom linija eksproprijacije.

Nakon što smo kroz podršku Ministarstva privrede KS i resornog ministra Adnan Delic osigurali sredstva za eksproprijaciju zemljišta, sa zadovoljstvom s vama mogu podijeliti informaciju da su, u dogovoru sa Agencijom za vodno područje rijeke Save, izrađene i linije eksproprijacije u svrhu regulacije korita Željeznice, nizvodno od mosta u Otesu do ušća u rijeku Bosnu“, dodaje Muzur.

Muzur dodaje i da je u izradi elaborat za eksproprijaciju.

Nakon toga pristupamo procesu eksproprijacije na terenu, što je preduslov za ulazak izvođača radova uređenja korita“, zaključio je načelnik.

Foto: Općina Ilidža
Foto: Općina Ilidža