Prognoza Nedima Sladića: “Samo čekajte da ugrije, poželjet ćete da što prije prestane grijati”

Naš poznati mladi meteorolog Nedim Sladić usporedio je promjene vremena koje su se dogodile u martu i aprilu.

Inače, za Sladića uvijek istaknemo da rijetko pogriješi u svojim prognozama, a nekada njegova tačnost zna i da zasmeta našim građanima.

Kako navodi u svojoj analizi, mart 2022. godine je temperaturnim hodom i padavinama identičan onim iz 2000. godine, 2012. pa djelomično i 2021. godine.

Veliki broj mraznih dana u ovom martu u Sarajevu (a bilo ih je 22) ima i mart 2000. godine (njih 17), za petnaestak manje 2012. (7 dana).

April je skoro čista kopija 2021. godine, a ima velike sličnosti i sa 2012. godinom.

Zanimljivo je da su sve navedene godine bile proljeća sa La Nina fazom.

U poklapanju je i NAO faza koja je također i u 2012. i 2021. godine iz pozitvne martovske vrijednosti u aprilu išla ka negativnoj, a s kojom i povezujemo spuštanje hladne zračne mase polarnog porijekla znatno južnije.

Kada se iscrtaju kompoziti geopotencijalnih anomalija na 500 hPa – trenutni period je identičan 2021. i 2012. godini“, navodi Sladić.

Kako dodaje Sladić, od maja zavisi uveliko i razvoj ljeta nad Balkanom i na osnovu nje dobit ćemo najsličniji mogući scenario.

Suha podloga idealna je za dugotrajnije održavanje anticiklone, a samim tim i dugotrajnije i izraženije toplotne valove.

Kako bismo to izbjegli, dobro je da imamo barem kakve-takve infuzije koje mogu kratkoročno pomoći, s obzirom da poslije petka i ove kratke kišne epizode u Hercegovini konkretnijih padavina nema, a u ovo doba godine primat preuzima prostorna neujednačenost padavina usljed njene izražene lokalnosti i pljuskovitog karaktera. Žargonski rečeno, tada se kiša svodi pod onu – koga potrefi, potrefilo je“, navodi Sladić.

Prisjetimo se da je ljeto 2012. najtoplije bosanskohercegovačko ljeto otkako je mjerenja, a 2021. godine među pet najtoplijih.

Negativno odstupanje temperature zraka, pa povremeno i ono značajnije ovog proljeća će se naplatiti u mjesecima koje dolaze, i to po običaju zadnjih godina vrlo žestoko i, kako u žargonu to kažemo, ‘s zateznim kamatama’.

Istina, hladno je bilo, povremeno i neprimjereno za doba godine u kojem se nalazimo i to je neosporiva činjenica. Ali vjerujte mi, teško nam se kada se Afrika promoli nosom preko Mediterana i protegne svoj vreli jezik k nama. Samo čekajte da ugrije, pa da vidite kako ćete poželjeti da što prije prestane grijati“, dodaje Sladić.

Sezonske prognoze za ljeto 2022. su za sada prilično orijentisane ka vrućini i deficitu padavina, ali ipak sačekajmo maj kada ćemo biti puno pametniji, zaključio je mladi meteorolog.

Kakvo nam vrijeme predstoji narednih dana?

Sudeći prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas će u Bosni i Hercegovini jutro i prije podne biti oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima i na planinama sa susnježicom i snijegom.

U drugom dijelu dana, postupan prestanak padavine i djelimično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjevernog smijera. Najviša dnevna temperatura od 7 do 13, na jugu do 16 stepeni.

Sutra, u četvrtak, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša u Hercegovini, na jugozapadu i jugoistoku Bosne. Poslije podne ili tokom noći lokalno i povremeno slaba kiša u većem dijelu zemlje.

Jutarnja temperatura od 1 do 7, na jugu do 10, a najviša dnevna od 11 do 16, na jugu do 19 stepeni.

U petak pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Više padavina se očekuje u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni.

Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu do 12, a najviša dnevna od 11 do 17, u Hercegovini i na sjeveroistoku Bosne do 20 stepeni.

Prvog dana vikenda, u subotu, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U južnim, jugozapadnim i sjevernim područjima i sa slabom kišom.

Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 15, a najviša dnevna od 13 do 18, u Hercegovini i na sjeveru Bosne do 22 stepena.