Obrazloženje oslobađajuće presude Dragana Vikića i ostalih: “Navodi o ubistvima nisu dokazani”

Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović zvani Šok i Mladen Čovčić zvani Rogatica su prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Odnosno, oslobođeni su optužbi za ubistvo osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

Državni sud je oslobodio Vikića u svojstvu komandanta Odreda milicije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH), Pušinu u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju, dok su Uzunović i Čovčić optuženi kao pripadnici rezervnog sastava policije.

U obrazloženju presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić rekao je da nije dokazano da su Uzunović i Čovčić učestvovali u ubistvu vojnika JNA u Velikom parku, kao ni da su tijela kasnije prevezli na Darivu, gdje su i zapaljena.

Dodao je da Državno tužilaštvo nije dokazalo ni da su Vikić i Pušina znali ili mogli znati kako su njihovi podređeni počinili ubistva i propustili da kazne počinioce.

Optuženi u ovom predmetu oslobođeni su plaćanja troškova sudskog postupka, dok su srodnici oštećenih upućeni na parnični postupak.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Advokativa Adna Dobojlić: “Pravda je zadovoljena”

Adna Dobojlić, advokatica nekadašnjeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH Dragana Vikića, nakon oslobađajuće presude, kazala je da je Sud Bosne i Hercegovine obrazložio da nije bilo komandne odgovornosti i nije bilo efetivne kontrole nad počiniocima ovog djela.

Pravda je zadovoljena u odnosu na Dragana Vikića”, poručila je advokatica Dobojlić.

Od početka, svih 30 godina, istaknula je, Vikić je svjestan da nije kriv.

Ova se istraga vodila na način kakav se vodila. Prema mom mišljenju, trebala se voditi u drugom pravcu i mi smo to i dokazali. I čuli smo to čak iz obrazloženja Suda“, navela je Dobojlić.

Dragan Mioković: “Srušen je pokušaj izjednačavanja zločina preko obraza najboljeg među nama”

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac, nekadašnji vođa tima istražitelja Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, svjedok na haškim suđenjima ključnim ratnim zločincima, među kojima i Radovanu Karadžiću bio je danas ispred Suda BiH kako bi iskazao podršku Draganu Vikiću i drugima koji su danas oslobođeni svih optužbi za ratne zločine.

Kazao je da je srušen pokušaj da se realizuje izjednačavanje zločina preko obraza najboljeg među nama.

Pod pritiskom i silom dokaza srušen je pokušaj da se nepostojeća krivica i nepostejeće izjednačavanje zločina realizuje u praksi preko leđa i obraza najboljeg među nama. Ja nijednog sekunda nisam sumnjao u nevinost časnog komandanta.

Ovo što je njemu učinjeno, onaj koji ne zna šta je biti častan, ne zna šta znači preživjeti ono što je on preživio. Ja mu od srca želim da ostane ono što je uvijek bio, legenda odbrane Sarajeva i BiH”, kazao je Mioković.

Zoran Čegar: “Nikada nije ni trebao biti optužen”

Zoran Čegar, načelnik uniformisane policije FUP-a i nekadašnji zamjenik komandanta Specijalne policije MUP-a RBiH također je komentirao oslobađajuću presudu komandantu Draganu Vikiću.

Kazao je da je od prvog dana govorio da nije ni trebao biti optužen.

Od prvog dana sam rekao da nije ni trebao biti optužen. Ništa nije čovjek uradio, da nema veze s tim i da mu je sve namješteno.

On nije ni trebao biti optužen, samo je pitanje ko će sad odgovarati za ovo sve, za potrošene pare koliko je trajao proces, da se to nadoknati i ko će njemu platiti zdravlje“, rekao je Čegar.

Kako su građani dočekali Vikića ispred Suda BiH

Vikića su pred Sudom BiH dočekali brojni građani koji su zapjevali ratnu pjesmu “Ponesi zastavu” koju je devedesetih u čast bivšeg komandanta snimio Mladen Vojičić Tifa.

Građani su aplaudirali i skandirali: “Bosna, Bosna, Dragane, Dragane”…

Trenutak kada vidno raspoloženi Vikić izlazi pred Sud BiH pogledajte u videu.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nekadašnjeg legendarnog komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH Dragana Vikića.

Presuda je oslobađajuća i za Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen po optužnici Tužilaštva da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju.

Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Iz Tužilaštva BiH je 2016.godine saopćeno da se optuženi terete da su “u svojstvu zapovjednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu bili informisani ili lično svjedočili zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinitelje i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela”.

Odbrana optuženih su na završnoj riječ u februaru i martu aove godine ustvrdili da nema dokaza da su Vikić i drugi odgovorni za ovaj zločin.

Komandanta Vikića dočekali su brojni saborci ispred Suda BiH koji su mu pružili podršku.

Nosili su transparente “Dragan Vikić je heroj grada”.