Ovisnici optuženi za svirepo ubistvo u Sarajevu ostaju u pritvoru

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predložilo je Kantonalnom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora dvojici muškaraca inicijala A. R. i F. B. osumnjičenih za ubistvo muškarca u Odobašinoj ulici u Sarajevu i izazivanje opće opasnosti.

Osumnjičeni su u petak proslijeđeni Tužilaštvu koje kao razloge za predloženo određivanje pritvora navodi opasnost da bi oni mogli sakriti dokaze, ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili ponoviti krivično djelo. Kao razlog je navedena i opasnost od uznemirenja javnosti.

U Odobašinoj ulici u Sarajevu, u napuštenoj kući je policija nedavno pronašla tijelo muškarca ugljenisano u požaru.

Uviđaj je upućivao na zaključak da je vatra namjerno izazvana da bi počinioci usmjerili istragu na pogrešan trag o stradanju pronađenog muškarca.

Zaključeno je da se radi o ubistvu i podmetanju požara nakon zločina.

Nedugo po pronalasku tijela, uhapšeni su osumnjičeni A.R. i F.B. i proslijeđeni Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Radi se Ahmedu Ramiću i Fahrudinu Bajramoviću.

Inače, obojica su ovisnici o teškim opojnim sredstvima.

Jedan od njih dobro je poznat sarajevskoj javnosti kao prosjak koji je vječito tražio novac za “liječenje brata”. Naravno, novac mu nije trebao za tu svrhu.

Jedan na drugoga su prebacivali odgovornost za ubistvo muškarca čiji je ugljenisano tijelo pronađeno u napuštenoj kući u Odobašinoj ulici, potvrdio je sarajevski advokat Omar Mehmedbašić koji zastupa Ramića.

Obojica osumnjičenih su heroinski ovisnici i jedan na drugog su prebacivali odgovornost za ubistvo. Kazali su da je svađa izbila zbog mobitela koji je ubijeni kojeg pominju pod nadimkom Bede, prodao.

Osumnjičeni su tražili da im vrati mobitel, a Bede im je navodno prijetio nožem, kojeg su mu, kako su rekli, oteli“, kazao je ranije za Dnevni avaz Omar Mehmedbašić.

Bede, poznat također kao ovisnik o teškim opojnim sredstvima, izboden je nožem u stomak, pa je naknadno njegovo tijelo zapaljeno.

Osumnjičeni su kazali da je onaj drugi izbo oštećenog i da su ga kasnije zapalili“, kazao je Mehmedbašić.

Iz policije još nisu saopćili identitet ubijenog muškarca.

Obrasla šibljem, bez krova, polomljenih prozora, ova kuća je, prema svemu sudeći, ciljano odabrana za ovaj zločin.