Vučića pitali o izjavi Putina koji je faktički “priznao” Kosovo

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, osvrnuo se na tekst senatora Krisa Marfija u kom je iznio detalje njihovog nedavnog sastanka, kao i da li je obećao da će za 60 dana uvesti sankcije Rusiji.

Američki senator opisao je dio sastanka sa Vučićem, kog je, kako kaže, upitao da li će Srbija stati uz demokratske nacije i sankcionisati Rusiju ili će nastaviti da igra na obje strane, piše Nova.rs.

To nas je uvuklo u dug i iskren razgovor o istorijskoj želji Srbije da, kako kažu na Balkanu, sjedi na dvije stolice. Jednoj u Evropi i jednoj u Rusiji. Vučić je godinama vješto upravljao tom ravnotežom, ali sada ga je invazija Ukrajine natjerala na tačku odluke.

Evropska unija – u kojoj Srbija želi da bude – više neće pustiti Vučića da sjedi na obje stolice. Moraće da bira, a Vučića smo tokom sata gurali na nekoliko kratkoročnih koraka koje je mogao da napravi prema pravom izboru.

‘Nazovi me za šezdeset dana’, rekao nam je kad je sastanak prekinut. ‘Provjeri da li sam učinio ono što sam ti rekao da ću učiniti.’ ‘Dogovoreno’, rekao sam mu“, riječi su američkog senatora Marfija.

Dan kasnije, Vučić je prokomentarisao navode iz ovog teksta, rekavši da su mediji pogrešno prenijeli sadržaj njihovog razgovora.

Sve što mogu da vam kažem je da je Srbija donijela svoje zaključke na Savjetu za nacionalnu bezbjednost. Naša politika mora da bude politika odgovornosti, koja nije nijedno ni drugo.

O nagađanjima kad će neko uvesti sankcije i da li će neko da uvodi sankcije, o tome zaista ne mogu da govorim. Čak ni gospodin Marfi nije rekao da sam ja o tome govorio, a svi domaći mediji su to prenijeli – kako se samo čeka kad ćemo da uvedemo sankcije”, navodi on, dodajući da je u pitanju sasvim druga tema.

To se ticalo jednog specifičnog i posebnog projekta. Meni ne pada na pamet da se pravdam. Ja računam da bi vi bili najsrećniji da ja danas uvedem sankcije.

Meni držite moralne pridike zato što nisam uveo sankcije i što ću ih uvesti za dva mjeseca. Zamislite, još dva mjeseca. Pa 120 dana da izdržite, jedna tako mala zemlja. Daleko je dva mjeseca… Ali to se odnosilo na nešto drugo”, tvrdi Vučić.

Predsjednik Srbije osvrnuo i na informacije da su se srpske mine našle na frontu u Ukrajini.

Mi smo to isporučivali nekim drugim zemljama. Isporučivali smo Poljskoj. Od isporuka mina nama živi nekoliko fabrika. Gdje da izvozimo oružje i eksploziv?

Nije to poroizvodnja cipelica za baletane, to je oružje. Ne razumijem, šta hoćete od nas? Je l’ nam prebacujete to što smo jedina zemlja koja neće da daje oružje nijednoj strani”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će o izjavi Putina, koji uporedio Kosovo sa Donjeckom i Luganskom više govoriti 06. maja.

U susret sastanku sa kancelarom Njemačke, Olafom Šolcom, Vučić je rekao da ne polaže pretjerane nade u taj sastanak, ali da se nada da će Njemačka saslušati srpsku stranu.

On je dodao da Srbija nema šta dobro da očekuje po pitanju Kosova.

Mi i ne razgovaramo, nažalost. U pitanju je neodgovornost mnogih na Zapadu, manje me zanima skaradnost i beskrupuloznost Aljbina Kurtija. Situacija nije daleko od dramatične. Naš narod se svakog dana nalazi pod udarom.

Mnogi misle da situaciju u Ukrajini nadomjeste velikim uspjehom na Kosovu i Metohiji. Ne razgovaramo zbog onih koji ne žele da ispune nešto što su potpisali prije 10 godina. Niko ih ne tjera na to, a nas tjeraju uz najteže moguće pretnje da ispunjavamo sporedne obaveze”, rekao je Vučić, prenosi Nova.rs.