Pokrenute istražne radnje zbog prevrtanja helikoptera Oružanih snaga BiH

U narednom periodu vršit će se istraga kao bi se utvrdile okolnosti i uzroci kako je došlo do prevrtanja helikoptera Oružani snaga Bosne i Hercegovine.

Nakon zaprimanja informacije o prevrtanju helikoptera Oružanih snaga BiH na poligonu za letačku obuku kod Visokog, dežurni tužilac izdao je naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu-SIPA i MUP-u ZDK da u saradnji sa nadležnim službama Oružanih snaga BiH, preduzmu potrebne istražne radnje.

Nakon što budu okončane uviđajne radnje, tužilaštvu će biti dostavljen izvještaj o preduzetim radnjama i utvrđenim činjenicama.

Podsjetimo, tokom provedbe redovne letačke obuke pripadnika Brigade zračnih snaga i protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na poligonu za letačku obuku kod Visokog, jučer, oko 11:30 sati, došlo je do dinamičkog prevrtanja helikoptera OS BiH na tlu.

Radi se o helikopteru Bell Huey II s četiri člana posade, od kojih niko nije povrijeđen.

Kako su neposredno nakon nesreće kazali iz Ministarstva odbrane, na helikopteru ima vidljivih oštećenja, u šta smo sme i uvjerili naknadno kada je i objavljen video helikoptera nakon prevrtanja.

Inače, ovaj helikopter jedan je od četiri američka helikoptera, čiji je ugovor o nabavci ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara.

Od toga je BiH učestvovala sa 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM, kroz program FMS-a.