Porezna uprava FBiH odblokirala račune BHRT-u, ali i novac ostaje zaplijenjen

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine odblokirala je transkacijske račune BHRT-a, objavila je zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Sanela Prašović Gadžo.

Urađeno je to temeljem Rezolucije koju je usvojio Parlament Federacije BiH.

Danas ću održati sastanak sa predstavnicima Sindikata BHRT. Deblokada računa je bio prvi korak. Međutim, sada je problem nedostatak novca jer je novac za plate radnika koji se nalazio na računima BHRT-a oduzela PU FBiH.

Svi zajedno se moramo potruditi da pronađemo adekvatno rješenje za stabilno funkcioniranje BHRT-a”, navela je Prašović Gadžo.

Dodala je kako će u narednim danima predložiti konkretno rješenje za saniranje finansijskog stanja BHRT-a.

Zaplijenjen novac s računa

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u oglasio se jučer saopćenjem za javnost u kojem je istakao da je račun ovog javnog servisa i dalje blokiran i da radnici nisu dobili niti jednu od dvije zarađene plate.

Kako su istakli iako je u federalnom parlamentu još prošle sedmice usvojena Rezolucija o javnom interesu funkcionisanja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine Porezna uprava Federacije BiH još nije odblokirala račun ove medijske kuće što s nestrpljenjem već danima iščekuju radnici.

Također, kako se navodi u saopćenju, iako je račun BHRT i dalje u blokadi Radio-televizija FBiH je uplatila na račun BHRT iznos od prikupljene RTV takse koji pripada BHRT-u koji je potom Porezna uprava FBiH zaplijenila.

I ako dođe do deblokade računa, iz Sindikata tvrde neće biti novca za isplatu makar jedne plate radnicima.

Na kraju iz Sindikata i dalje podsjećaju da je Radio-televizija RS-a ne prebacuje BHRT-u pripadajući dio takse prikupljen na teritoriji tog entiteta.

Uposlenici BHRT-a na rubu egzistencije, radnici počeli prodavati stvari iz kuće da bi preživjeli

Za 870 radnika BHRT-a krediti i računi za komunalije odavno su došli na naplatu.

Za trenutnu situaciju radnici su najmanje krivi, ali ipak plaćaju najveću cijenu.

Kako doći na posao? Kako opremiti djecu za školu? Račune za struju, vodu,telefon, plin platit će kad bude plata, a ako uskoro ne bude onda će doći do isključenja.

Država, politika i neprovođenje Zakona doveli su radnike BHRT-a na rub egzistencije.

Došli su u situaciju da su radnici već počeli prodavati svoje privatne stvari iz kuće kako bi mogli preživiti odnosno prehraniti svoju porodicu.

Na ovu čitavu situaciju i činjenicu da su nam plate niske imamo i blokade i sve ostalo ja stvarno ne znam kako ćemo dalje”, kaže Amir Dedić, montažer ITC-a Tuzla.

Amirovu sudbinu dijeli i Sabahudin iz Sarajeva, zaposlen već trideset godina kao vozač.

Sa malom platom je teško živjeti, ali bez plate je nemoguće.

Ja sa svojom platom ne mogu ništa. Moja plata za 30 godina radnog staža je 600 maraka. Ja sa 600 maraka mogu račune platiti i tako malo nešto i sva plata ode”, kaže Sabahudin Koso.

A plate radnika BHRT-a su male. Nevjerovatno zvuči da je do prije nekoliko mjeseci najniža plata na državnoj televiziji bila duplo manja od prosječne na državnom i entitetskom nivou.

Naše plate su doslovno za preživljavanje. Većina radnika BHRT-a radi za plaću koja se kreće između 600 i 800 KM.

Imamo dosta kolega koje ne dosegnu tu cifru i rade za minimalni iznos od 543 KM što je minimalac u FBiH koji se tek nedavno promjenio i iznosio je 420 KM. Dakle ljudi su godinama radili za 420 KM”, ističe Neda Tadić, članica Samostalni sindikat djelatnika u BHRT-u

Proteklih decenija kamere i mikrofoni BHRT-a ispratili su brojne proteste obespravljenih radnika.

Sad su radnici BHRT-a postali ti o kojima se prave priče i čija prava su ugrožena.