Poznat uzrok nesreće u kojoj je živote izgubilo osam rudara

Osam rudara, koji su rano jutros nastradali u rudniku “Soko” kod Sokobanje, na istoku Srbije, preminulo je usljed gušenja metanom, saopštila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na konferenciji za novinare u krugu rudnika.

Nesreća se dogodila oko 4 sata ujutro usljed urušavanja uglja u otopnoj komori i naglog prodora metana u radni prostor, gdje je u momentu nesreće bilo pedesetak radnika.

Većina njih je spašena, a među dvadesetak povrijeđenih koji su zbrinuti u Opštoj bolnici u Aleksincu i Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu, trojica imaju teže povrede i svi su van životne opasnosti, javljaju agencije.

Šest rudara je iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Sokobanje, starosti od 31 do 59 godina.

Tijela su na putu za Niš da se izvrši obdukcija. Istražni organi rade svoj posao, vjerujem da će ubrzo imati napismeno uzroke ovih dešavanja”, rekla je ministarka Mihajlović.

Obećala je da će država pomoći porodicama poginulih radnika, u kojima je ukupno dvanaestoro djece i jedna beba.

U aleksinačkom Domu kulture organizovana je vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi za pomoć povrijeđenim rudarima.

Tokom dana pred rudnikom su bile okupljene porodice nastradalih, spasilačke i novinarske ekipe.

Direktor rudnika “Soko” Drago Milinković jutros je istakao da su mjere bezbjednosti u rudniku na najvišem nivou, ali da se ovog puta “dogodilo naglo izdvajanje metana” i da “ništa nije moglo da se uradi”.

Ovo nije prva nesreća u rudniku “Soko”. Petnaest njegovih rudara izgubilo je živote 1974. godine, godinu dana kasnije još pet, a najveća tragedija dogodila se 1998. kada je nastradalo dvadeset i devet rudara.