Rusija “najoštrije osudila sankcije Dodiku”: Zapad traži reformatiranje Balkana

Ruska ambasada u BiH na društvenim mrežama objavila je stav Marije Zaharove iz Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o sankcijama Britanije i SAD-a protiv zvaničnika u Bosni i Hercegovini.

U reakciji je “najoštrije osudila jednostrane personalne restrikcije koje su Britanija i SAD uvele 11. aprila protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i niza zvaničnika ove države”.

Ovakva pogrešna praksa nezakonitih sankcija, za koju se Zapad u posljednje vrijeme posebno zalaže, ponajmanje je sposobna osigurati provođenje pozitivne agende, izgradnju povjerenja, međunacionalnog pomirenja, mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji u cjelini.

Očigledno je da provedbom ovako zlonamjerne i destruktivne linije Zapad traži samo jedno – reformatiranje Balkana po svojim uzorcima, na štetu nacionalnih interesa zemalja regije, pod izmišljenim izgovorima eliminirati sve neistomišljenike i one koji se ne slažu sa zapadnom neokolonijalnom politikom“, iznijela je u svom stavu Zaharova.

Pozvala je sve vanjske učesnike da se odreknu sebičnih pristupa.

Kao i do sada, duboko smo uvjereni da je Balkan teritorija ravnopravne saradnje, a ne konfrontacije, konflikata i obračuna.

Pozivamo sve vanjske učesnike da se odreknu sebičnih pristupa i da se vrate konstruktivnoj saradnji zasnovanoj na principima Povelje UN-a i međunarodnog prava”, navela je Zaharova.

Podsjetimo, Ujedinjeno Kraljevstvo je 11. aprila sankcionisalo “političare bosanskih Srba Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost Države Bosne i Hercegovine”.