Foto: A. Sm./ Sarajevska sehara (Arhiv)

SDA odgovorila Vučiću: “Jedina poveznica Kosova i RS su teški ratni zločini”

Stranka demokratske akcije danas je reagovala na česte izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi dobrih odnosa “Srbije i Bošnjaka”, odnosno “Srba i Bošnjaka”.

Iz SDA stranke istakli su da su dobri odnosi u cijeloj regiji svakako neophodni, ali se oni moraju graditi prije svega između država.

Svaki put, očigledno namjerno, Vučić iz formule o dobrim odnosima izostavlja Bosnu i Hercegovinu, što stavlja znak pitanja na dobronamjernost njegovih javno izrečenih stavova. Dobri odnosi u cijeloj regiji su svakako neophodni, ali se oni moraju graditi prije svega između država.

Kada se izgrade dobri međudržavni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije, po automatizmu će se popravljati i odnosi između Srba i Bošnjaka kao naroda.

I za jedno i za drugo potrebni su iskrenost i konkretna djela, a ne slanje dvosmislenih poruka”, naveli su iz Stranke demokratske akcije.

Dodaje se da upravo takvu poruku predsjednik Srbije šalje i kada povezuje Kosovo i bh. entitet Republika Srpska, tvrdeći da su “Bošnjaci priznali Kosovo, pa zašto se onda traži da on ne prizna RS”.

Zna, naravno, Vučić da narodi ne priznaju države, već da se države međusobno priznaju, kao i što zna da se u međunarodno-pravnom smislu Kosovo i entitet RS nikako ne mogu povezivati.

Jedina poveznica između Kosova i entiteta RS jesu teški ratni zločini koje je srpska strana počinila na ovim područjima, pa bi Vućiću vjerovatno bilo mudrije da ovakva poređenja ubuduće izbjegava”, navodi se u saopćenju SDA.