Sva “upozorenja” Bosni i Hercegovini od strane ambasadora Rusije u martu

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov, posebno je postao interesantan našoj javnosti od početka agresije njegove domovine na Ukrajinu. 

Izrekao je nekoliko “upozorenja” Bosni i Hercegovini, ali i susjednoj Hrvatskoj i Europi, za šta kaže da nisu prijetnje nego “upozorenja”.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ocijenila je njegove izjave “problematičnim”, a Europska unija kao “nedolične”.

Prvo je prvog u mjesecu, da budemo precizniji 1. marta, na zvaničnoj Faceboook stranici kazao da Washington okreće narode u BiH jedne protiv drugih.

Washington je taj koji zapravo ometa dijalog unutar BiH, postavlja konstitutivne narode jedne protiv drugih i protivi se ukidanju anahronog vanjskog protektorata koji predstavlja Ured visokog predstavnika“, kazao je on tada.

Radio Slobodna Evropa u infografiku je donijela i ostale izjave, pa tako i onu od 15. marta kada je za FTV govorio o “reakciji” ukoliko BiH bude “članica bilo čega”.

Ako BiH jednom odluči da bude članica bilo čega, to je unutrašnja stvar BiH. Druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine smo pokazali: Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati.”

Zatim je tri dana poslije, 18. marta, za Face TV također “upozoravao” o ulasku u NATO.

Hipotetski, BiH je članica NATO-a i u Briselu odluče tu staviti nuklearnu raketu. Šta mi da radimo?“, pitao se u emisiji tada Kalabuhov.

Gostovanje u ovoj emisiji je bilo posebno interesantno jer je Kalabuhov uputio više “upozorenja”, ali ne “prijetnji” kako kaže.

Otkud znate da nemamo planove protiv Hrvatske, Bugarske, Poljske kao članica NATO-a? Imamo planove i protiv NATO-a.”

Cijela Europa je na listi neprijatelja. BiH nije zato što se nije priključila ovim (zapadnim) sankcijama. Ako se priključi, bit će poseban režim trgovine između Rusije i BiH. Mislim da to nije u interesu BiH“, kazao je tada Kalabuhov.

Zatim je i 22. marta također uputio “upozorenje” preko zvanične Facebook stranice.

Šokirani smo razmahom mržnje i obmane koje na području Bih pojedini mediji šire prema našoj zemlji – Rusiji“, kazao je tada Kalabuhov.

Sve to možete pogledati i na infografici Radija Slobodne Evrope ispod.

Foto: RSE
Foto: RSE