U Srbiji dan žalosti zbog ugašenih života rudara

U Aleksincu je Dan žalosti zbog nesreće u rudniku mrkog uglja “Soko” u kojoj je živote izgubilo osam rudara od kojih je šest iz ovog grada.

Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužni su da u vrijeme Dana žalosti zastavu Srbije spuste na pola koplja.

Tokom Dana žalosti zabranjeno je emitovanje muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mjestima, javljaju agencije.

U nesreći u rudniku “Soko” kod Sokobanje jučer ujutro živote je izgubilo osam rudara – šestorica su iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Soko Banje.

Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić rekao je ranije da je u tu bolnicu poslije nesreće prebačeno 19 rudara – troje sa teškim povredama, a ostali sa lakšim povredama.

Vidić je naglasio da niko nije životno ugrožen. Naveo je da dvoje pacijenata ima povrede lakta, da se radi o manjim prelomima, dok jedan pacijent ima serijski prelom rebara.

Dva rudara hospitalizovana su u Kliničkom centru Niš, a prema riječima direktora te ustanove Zorana Perišića imaju prelome grudnog koša.

Poznat uzrok nesreće

Nesreća se dogodila oko 4 sata jučer ujutro usljed urušavanja uglja u otopnoj komori i naglog prodora metana u radni prostor, gdje je u momentu nesreće bilo pedesetak radnika.

Tijela su na putu za Niš da se izvrši obdukcija. Istražni organi rade svoj posao, vjerujem da će ubrzo imati napismeno uzroke ovih dešavanja”, rekla je ministrica Mihajlović jučer.

Obećala je da će država pomoći porodicama poginulih radnika, u kojima je ukupno dvanaestoro djece i jedna beba.

U aleksinačkom Domu kulture organizovana je vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi za pomoć povrijeđenim rudarima.

Tokom dana pred rudnikom su bile okupljene porodice nastradalih, spasilačke i novinarske ekipe.

Direktor rudnika “Soko” Drago Milinković jutros je istakao da su mjere bezbjednosti u rudniku na najvišem nivou, ali da se ovog puta “dogodilo naglo izdvajanje metana” i da “ništa nije moglo da se uradi”.

Ovo nije prva nesreća u rudniku “Soko”. Petnaest njegovih rudara izgubilo je živote 1974. godine, godinu dana kasnije još pet, a najveća tragedija dogodila se 1998. kada je nastradalo dvadeset i devet rudara.