Ukrajina tvrdi da su Rusi iz Černobila ukrali smrtonosne radioaktivne tvari

Ukrajina tvrdi da su ruske snage koje su okupirale nuklearnu elektranu u Černobilu ukrale radioaktivne tvari iz istraživačkih laboratorija koje bi ih potencijalno mogle ubiti.

Ukrajinska državna agencija za upravljanje zonom isključenja objavila je na Facebooku da su ruski vojnici ušli u skladište istraživačke baze Ecocentre i ukrali 133 visoko radioaktivne tvari.

Čak je i mali dio ove aktivnosti smrtonosan ako se s njime postupa neprofesionalno”, saopštili su iz agencije.

Dodaju i da lokacija ukradenih tvari trenutno nije poznata.

BBC je prenio ove navode, ali ove tvrdnje nisu uspjeli nezavisno potvrditi.

Podsjetimo, ukrajinski ministar energetike Herman Galušenko ranije je rekao kako ruski vojnici koji su kopali rovove kod  nuklearne elektrane u Černobilu, koju su ruske snage zauzele početkom rata, “imaju još najviše godinu dana života”.

Naglasio je da ih čeka “spora smrt od bolesti”.

Neznanje ruskih vojnika je izvan skale kao i dozimetri kojima smo provjeravali radijacijsku pozadinu na tom mjestu. Rukama su kopali tlo kontaminirano zračenjem, skupljali radioaktivni pijesak u vreće za utvrde, udisali ovu prašinu.

Nakon mjesec dana takve izloženosti imaju najviše godinu dana života. Tačnije, ne život, nego spora smrt od bolesti“, naglasio je ministar.

Rekao je da je ruska vojska opljačkala stanicu, administrativne prostore, odnijela sve, od posuđa do rezervnih dijelova i aparata.

Kontaminirano je ne samo cjelokupno ljudstvo okupatora i ‘trofeji’, nego i sva vojna oprema koja je prošla kroz Černobil – oko 10.000 jedinica.

Svaki ruski vojnik će kući donijeti komadić Černobila. Bez obzira živ ili mrtav”, naglasio je Galuščenko.

Također je napomenuo da je metal dobro izložen zračenju i da ga prenosi.

To prijeti radioaktivnom kontaminacijom svakoga ko dođe u dodir s imovinom ili opremom iz nuklearne elektrane u Černobilu.

Rusi donose smrt svima oko sebe: Ukrajince ubijaju bombe, dok će njihovi bliski ljudi patiti od radijacije iz nuklearne elektrane u Černobilu“, rekao je ministar.

Tokom okupacije Černobila ruski vojnici kopali rovove u najradioaktivnijem dijelu černobilske zone isključenja, takozvanoj “Crvenoj šumi”, što je potvrđeno snimcima nakon što su napustili to područje.

Ruske snage, podsjetimo, osvojile su nuklearku Černobil u prvim danima rata te su se iz tog područja povukle 31. marta u sklopu velikog povlačenja snaga sjeverno od Kijeva.

Ukrajinske snage su kontrolu nad nekadašnjom nueklearnom elektranom preuzele 3. aprila.

Crvena šuma je područje od deset kvadratnih kilometara koje okružuje nuklearnu elektranu Černobil unutar zone isključenja koja se nalazi u Polesiji.

Naziv “Crvena šuma” dolazi od crvenkastosmeđe boje borova nakon što su se osušili nakon apsorpcije visokog nivoa jonizujućeg zračenja od nesreće u Černobilu 26. aprila 1986. godine.