Život se vraća u Kijev, Europska unija ponovo otvorila svoju ambasadu

Europska unija otvorila je svoju ambasadu u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Ambasada je privremeno bua premještena u Poljsku zbog ruske invazije.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell najavio je planove tokom svog nedavnog posjeta Ukrajini.

Nakon razgovora s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom Borrell je rekao kako su se složili ubrzati pripreme za sljedeće Vijeće za pridruživanje EU – Ukrajina, koje će biti održano uskoro.

Matti Maasikas, šef europskog izaslanstva u Ukrajini, objavio je ranije fotografiju zastave EU ispred izaslanstva u Kijevu, nagovještavajući povratak diplomatske misije.

Italija također namjerava ponovno otvoriti svoju ambasadu u Kijevu odmah nakon Uskrsa, najavio je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Boris Johnson u iznenadnoj posjeti

Podsjetimo, britanski premijer Boris Johnson jučer je iznenada, bez najave, posjetio Ukrajinu.

Razlog je svakako bio razgovor s predsjednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim.

Poslije sastanka, dva lidera prošetali su ulicama Kijeva, te čak i razgovarali sa građanima.

Zanimljivo je kako je Zelenski tečno govorio na engleskom jeziku s britanskim premijerom, pa čak i u susretima s građanima bio prevodilac Johnsonu.

U razgovoru s jednim građaninom, Boris Johnson je istakao kako Ukrajinci imaju “izvrsnog predsjednika”.

Uopće ne sumnjam da će nezavisna suverena Ukrajina ponovno ustati, zahvaljujući prije svega herojstvu i hrabrosti ukrajinskog naroda”, naglasio je britanski premijer nakon posjete Kijevu.

On je posljednji u nizu stranih čelnika koji su posjetili Kijev nakon što su se ruske snage povukle s područja sjeverno od glavnoga grada.

Johnson je obećao da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protubrodske rakete.

Odao je počast ukrajinskoj vojsci za, kako je rekao, najveći podvig 21. stoljeća koji je omogućio poraz monstruoznih Putinovih nakana.

Druge demokratske zapadne države trebale bi slijediti primjer Velike Britanije (…) Vrijeme je da se uvede potpuna zabrana isporuke ruskih energenata i poveća isporuka oružja nama”, rekao je Zelenski novinarima nakon susreta s Johnsonom.

Johnson je poručio da je cilj podrške Ukrajini osigurati da ta zemlja nikada više neće moći biti maltretirana, ucjenjivana i ugrožena na ovaj način.

“Rusiji je cilj cijela Europa”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je ranije da ruska agresija nikada nije bila ograničena samo na Ukrajinu.

Kazao je da joj je meta cijela Evropa, pritom još jednom pozvavši Zapad na uvođenje potpunog embarga na ruske energente, te da Ukrajinu opskrbi s još oružja.

Zelenski je u obraćanju u subotu kasno navečer rekao da je ruska upotreba sile “katastrofa koja će neizbježno pogoditi sve”.

Namjere ruske agresije nisu ograničene samo na Ukrajinu. Cijeli europski projekat je meta za Rusiju”, ustvrdio je ukrajinski predsjednik.

Njemu je jučer u posjetu u Kijev došao britanski premijer Boris Johnson.

Zelenski je rekao da Rusija sebi još uvijek može “priuštiti živjeti u iluzijama” i dovođenje novih vojnih snaga i nove opreme u Ukrajinu.

To znači da trebamo još više sankcija i još više oružja za našu državu”, apelovao je.

“Ovo će biti teška bitka”

Nakon povlačenja od Kijeva, ruske snage gomilaju se na istoku zemlje, a Zelenski je poručio da je Ukrajina spremna za tešku bitku s agresorom.

Ovo će biti teška bitka, no mi vjerujemo u ovu borbu i u našu pobjedu. Spremni smo se istovremeno boriti i tražiti diplomatske načine koji će omogućiti okončanje ovog rata”, izjavio je Zelenski.

Britanski premijer Johnson u subotu je obećao da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protubrodske rakete, dodatnu podršku putem zajmova Svjetske banke, kao i da će osnažiti sankcije prema Rusiji te odustati od korištenja ruskih ugljikovodika.

Druge demokratske zapadne države trebale bi slijediti primjer Velike Britanije. Vrijeme je da se uvede potpuna zabrana isporuke ruskih energenata i poveća isporuka oružja nama”, rekao je Zelenski novinarima nakon susreta s Johnsonom.

Johnson je poručio da je cilj podrške Ukrajini osigurati da ta zemlja nikada više neće moći biti maltretirana, ucjenjivana i ugrožena na ovaj način.

Johnson je posljednji od stranih čelnika koji su posjetili Kijev nakon što su se ruske snage povukle iz tog područja.

U petak je to učinila i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je u subotu u Varšavi objavila da je u sklopu međunarodne akcije prikupljanja sredstava za podršku Ukrajini prikupljena 10,1 milijarda eura.

“Najveći podvig 21. stoljeća”

Johnson je posljednji u nizu stranih čelnika koji su posjetili Kijev nakon što su se ruske snage povukle s područja sjeverno od glavnoga grada prije nešto više od sedmicu dana.

Kao što smo i ranije pisali, njegova posjeta nije bila ranije najavljena i javnost nije bila upoznata.

Danas sam se sastao sa svojim prijateljem, predsjednikom Zelenskim u Kijevu da bismo zajedno pokazali nepokolebljivu podršku ukrajinskom narodu”, napisao je Boris Johnson na Twitteru nakon sastanka.

Obećao je da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protubrodske rakete.

Johnson je odao počast ukrajinskoj vojsci za “najveći podvig 21. stoljeća” koji je omogućio poraz “monstruoznih Putinovih nakana”, stoji u saopštenju Downinga Streeta.