Ukrajinci zaplijenili svu imovinu Putinovog kuma i njegove supruge

Sud u Ukrajini odlučio je zaplijeniti imovinu Putinovog kuma Viktora Medvedčuka (67) i njegove supruge Oksane Marčenko (48), potvrdio je Državni istražni ured.

Odluka o zapljeni imovine donesena je 13. aprila, a donio ju je Okružni sud Lychakiv u Lavovu.

Mađu zaplijenjenom imovinom ukrajinskog oligarha i njegove supruge, inače tv voditeljice, je i 26 luksuznih automobila, 30 parcela zemljišta, 23 kuće, 32 stana, 17 parkirnih mjesta i motorna jahta.

Zaplijenjeni su i udjeli u temeljnom kapitalu 25 kompanija čiji je stvarni vlasnik Viktor Medvedčuk ili njegova supruga.

Podsjećamo, od maja 2021. Medvedchuk je bio u kućnom pritvoru pod sumnjom za izdaju i pokušaj pljačke nacionalnih resursa (nafta i plin) na okupiranom Krimu.

Od oktobra je također u pritvoru i zbog sumnje za izdaju te pomaganje i podržavanje terorističkih aktivnosti putem plana otkupa ugljena u ORDL-u.

27. februara, tri dana nakon početka ruske agresije na Ukrajini, doznalo se da je Medvedčuk pobjegao iz kućnog pritvora.

12. aprila ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je objavio da je Medvedčuk pronađen i uhapšen pri pokušaju da pobjegne iz zemlje.

Zelenski je odmah nakon hapšenja ponudio Rusiji razmjenu Medvedčuka za ukrajinske vojnike koji su zarobljeni od strane ruske vojske, kazavši da ukrajinske agencije za provođenje zakona treba da razmotre takvu mogućnost.

13. aprila pojavila se snimka Medvedčukove supruge Oksane Marchenko, koja je zatražila od Zelenskog da “hitno pusti njenog supruga, vođe opozicije”.