UN: Skoro 2.000 civila izgubilo živote u Ukrajini, stvarne brojke su znatno veće

Do aprila 12. aprila je broj civila koji su izgubili živote u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara iznosio je 1.932.

Ovo je saopćio Ured UN-a za ljudska prava (OHCHR) ali je napmenuo da su “stvarne brojke znatno veće”, javlja CNN.

OHCHR navodi da je teško dobiti informacije sa nekih lokacija gdje su se “odvijale intenzivne borbe” te da mnogi izvještaji još uvijek čekaju na potvrdu.

Također su naveli da je najmanje 2.589 civila povrijeđeno od početka invazije.

Eskalirajuća i trajna neprijateljstva u istočnim i južnim regijama Ukrajine i dalje podstiču rast humanitarnih potreba”, navodi se.

Podsjetimo, kako je Ukrinform ranije objavio a prema riječima Ureda ukrajinskog glavnog tužioca do sada je u Ukrajini 197 djece izgubilo živote od strane ruskih agresora.

Dodaje se i da je više od 350 djece povrijeđeno.

Ovi brojevi nisu konačni jer se radi na područjima aktivnih neprijateljstava, na privremeno okupiranim i oslobođenim teritorijama.

Najveći broj žrtava zabilježen je u Donjeckoj oblasti – 115, Kijevskoj – 105, Harkovskoj – 81, Černigovskoj – 54, Mikolajvskoj – 40, Hersonskoj – 38, Luganskoj – 36, Zaporoškoj – 23, Kijevu grad – 16, Sumska oblast – 16 i Žitomirska oblast – 15.

Tokom snimanja krivičnih dijela ruske vojske u Hostomelu i Buči, Kijevska oblast, pronađena su tijela četvorogodišnje i 10-godišnje djece sa povredama, kao i izgorelo tijelo 17 godina starog dječaka.

Postalo je poznato da su u februaru ruski vojnici pucali na civilni automobil koji se zaustavio na putu na kontrolnom punktu u zoni Černobilja, u blizini sela Ditiatky, Kijevska oblast.

Živote su izgubili i otac i njegov maloljetni sin.

Osim toga, broj djece koja su poginula u posljedicama granatiranja željezničke stanice u Kramatorsku porastao je na sedam.

Još dvoje djece izgubilo je živote u bolnici.

Redovnim zračnim napadima i granatiranjem civilne infrastrukture i stambenih naselja oštećeno je 1.014 obrazovnih ustanova, od kojih je 91 potpuno uništeno.