Upozorenje Međunarodnog odbora Crvenog križa: “U Africi velika glad prolazi nezapaženo!”

Međunarodni odbor Crvenog krsta upozorio je da velika kriza gladi u Africi “prolazi uglavnom nezapaženo” jer se svijet fokusira na Ukrajinu i druge krize.

Oko 346 miliona osoba, više od jedne od četiri osobe širom Afrike, pati od “alarmantne” gladi i taj će broj vjerovatno rasti u narednim mjesecima, saopćio je Crveni krst.

Kriza se proteže na kontinentu od Somalije i Etiopije opustošene sušom na istoku do Mauritanije i Burkine Faso na zapadu, navodi se.

Crveni krst upozorava da nedostaju sredstva za pomoć milionima koji ostaju bez obroka.

Ovo je katastrofa koja uglavnom prolazi nezapaženo. Milioni porodica gladuju, a djeca umiru zbog pothranjenosti“, rekao je voditelj globalnih operacija Međunarodnog odbora Crvenog krsta (ICRS) Dominik Stillhart novinarima u Nairobiju, prenosi AFP.

Rekao je da globalna pažnja na “užasnu” situaciju civila u Ukrajini “ne bi trebala spriječiti svijet da gleda na druge krize”.

Sukob u Ukrajini također je pridonio rastu troškova hrane i goriva te prekidima u lancu opskrbe, pojačavajući ekonomske posljedice pandemije koronavirusa, dodao je ICRC.

ICRC je ove godine u budžetu izdvojio milijardu eura za svoj humanitarni odgovor širom Afrike, ali se suočava s nedostatkom od 800 miliona eura.

Proširujemo naše operacije kako bismo pomogli što većem broju ljudi, ali broj ljudi koji ostaju bez hrane i vode je zapanjujući“, rekao je Stillhart.

Svjetski program za hranu UN-a (WFP) upozorio je prošlog mjeseca da će se više od 70 posto stanovništva Južnog Sudana ove godine suočiti s ekstremnom glađu zbog prirodnih katastrofa i oružane nestabilnosti.