Uznemirujući sadržaj!/ Rusi granatirali željezničku stanicu za evakuaciju civila i ubili najmanje 30 osoba

Željeznička stanica koja se koristila za evakuaciju civila u istočnoj Ukrajini navodno je pogođena s dvije ruske rakete.

Reuters prenosi izjave iz ukrajinske državne željezničke kompanije prema kojima je više od 30 ljudi izgubilo život, a uz to je i preko 100 ranjeno.

Predsjednik ukrajinskih željeznica Oleksandr Kamišin napisao je na Telegramu da je pogođena željeznička stanica u gradu Kramatorsku u Donjecku.

Ukrajinska vlada je objavila da su ruske snage za napad na željezničku stanicu koristile kasetno streljivo.

Rusi su izveli dva raketna napada na željezničku stanicu u Kramatorsku, gdje se odvijala evakuacija civila. Ruski ratni zločinci nisu samo namjerno gađalihiljade ljudi, koristili su kasetno streljivo“, piše na Twitter profilu Vlade.

Ukrajinski guverner Donjecka Pavao Kirilenko kaže da su hiljade civila bile na stanici pokušavajući se evakuirati u sigurnija područja Ukrajine, prenosi Reuters.

Gradsko vijeće Kramatorska upozorilo je ljude da ostanu u skloništima.

Nathan Mook, izvršni direktor dobrotvorne organizacije World Central Kitchen, bio je na stanici samo nekoliko trenutaka prije napada i za BBC je rekao čemu je svjedočio.

Vozili smo se pored kolodvora preko nadvožnjaka, vidjeli smo više od hiljadu ljudi. Bila je gužva, baš kao i jučer i prekjučer“, rekao je.

Mook kaže da je tada čuo zvuk pet do deset eksplozija dvije minute nakon što su prošli.

Osjećaš to prije nego što čuješ. Eksplozija te protrese iznutra.

Jedan od naših momaka u skladištu je rekao da je vidio kako ukrajinska protuzračna obrana presreće jednu raketu. To su bili projektili“, rekao je.

Nakon što se vratio na mjesto napada, Mook opisuje scenu razaranja:

Ostaci jednog projektila na parkiralištu, razneseni prozori, nekoliko desetaka žrtava. Ekipe hitne pomoći su vrlo brzo bile na terenu, pobrinuli su se za ozlijeđene i poginule osobe“, dodao je Moor.