Video/ Benjamina Karić objavila čestitku povodom Šestog aprila: “Naše Sarajevo je hram naše duše”

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, snimila je kratku video poruku povodom Šestog aprila – Dana Grada Sarajeva.

Podsjetila je na najljepše vrijednosti koje ovaj grad i građani nose, kosmopolitske osobine, ali i na burnu prošlost našeg voljenog Sarajeva.

Njenu poruku prenosimo u cjelosti:

“Drage moje Sarajke i Sarajlije, čestitam vam Šesti april, Dan Grada Sarajeva. Dan našeg grada je prilika da se prisjetimo svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje ovog lijepog grada u vrijeme njegovih najvećih iskušenja, tokom Drugog svjetskog rata tokom devedesetih godina za vrijeme najduže opsade u historiji.

Bez njih Sarajevo ne bi bio grad kakav je danas, antifašistički, slobodarski, nepokoreni grad. Dužni smo na to uvijek podsjećati. To je osjećaj posebne zahvalnosti i obaveze da još odgovornije čuvamo i sa ponosom njegujemo naš grad.

Samo u antifašističkom duhu i okruženju mogli smo ostati i opstati kosmopolitska sredina otvorenih pogleda, tolerantna i puna poštovanja prema različitostima.

Ponosni smo što smo i 1941. i 1992. i ove 2022. godine ostali isti. Ostali smo Sarajlije, borci protiv svega što je neljudsko, što vodi mržnji, borci protiv svega što u nesreći drugih traži sreću za sebe i svoje.

Naše Sarajevo nije samo simbol otpora i nade, to je grad mostova, susreta, zajedničkog života, grad otvoren prvenstveno za potrebe i interese čovjeka.

Naše Sarajevo je hram naše duše, moramo ga zato i dalje voljeti jer uz svo poštovanje za ljepote i bogatva svijeta nigdje drugdje ne možemo naći ovakvu toplinu ni ovoliko dobre ljude.

Ovo je grad neizmjernih potencijala i izazova kojim su koračali naši preci danas hodimo mi, a u njemu će živjeti i naši potomci.

Drage građanke i građani, iskreno i od sveg srca čestitam vam Šesti april, Dan našeg Grada Sarajeva i pozivam vas da ga zajedno obilježimo slaveći život, slobodarski duh, mir i jednakost u različitosti. Neka dugo, dugo živi u slobodi i napretku naše voljeno Sarajevo”, poručila je Karić.