Video- foto/ U Šangaju ograđuju ulaze u zgrade kako bi spriječili ljude da izlaze

Šangajske vlasti u Kini suočene s izbijanjem covida-19 podigle su mrežaste ograde ispred nekih stambenih zgrada.

To je izazvalo javno negodovanje zbog prisiljavanja većine stanovnika tog 25-milionskog grada da ostanu kod kuće, piše Reuters.

Fotografije, koje prikazuju radnike u bijelim zaštitnim odijelima kako zatvaraju ulice i ulaze u stambene zgrade gotovo dva metra visokom zelenom ogradom, proširile su se na društvenim mrežama u subotu.

To je dovelo do upita i pritužbi stanara.

Ovo je povreda prava ljudi koji se nalaze unutra, koristiti metalne pregrade da ih se zatvori poput domaćih životinja”, rekao je jedan korisnik na društvenoj platformi Weibo.

Jedan snimak prikazuje stanare kako sa svojih balkona viču na radnike dok postavljaju ogradu i koji su se zatim predomislili i uklonili je.

Druge snimke prikazuju ljude kako pokušavaju samostalno srušiti ograde.

Čini se da je većina pregrada podignuta oko blokova koji su nazvani “zatvorenim područjima”, a to su zgrade u kojima je barem jedna osoba bila pozitivna na covid-19 pa je i ostalim stanarima zabranjeno da napuštaju svoje domove.

Nije odmah bilo jasno šta je natjeralo vlasti da koriste pregrade, no u subotu je lokalna vlast na internetu objavila da će uvesti “tešku karantenu” za neka područja.

Reuters nije mogao odmah potvrditi autentičnost fotografija, videosnimki ili objave.

Šangajske vlasti nisu odgovorile na zahtjev za komentar.