Veliki vojni konvoj snimljen u Osijeku nije putovao u BiH, potvrdilo i Ministarstvo odbrane BiH (Ispravak)

Vojni konvoj koji je nedavni snimljen kako prolazi kroz Osijek prema istoku Hrvatske nije bio namijenjen Bosni i Hercegovini.

Ove scene, kao i vijesti o njima, izazvale su neugodnosti i uznemirile su građane obzirom na našu prošlost, ali i svakodnevnicu koju gledamo u Ukrajini.

Kako je prenio originalno portal SiB ova vojna tehnika nije bila namijenjena BiH, već se portal pozvao na “nedavni prelazak vojne opreme preko granice u BiH”.

To se odnosi na konvoj snaga EUFOR-a koje su početkom marta stigle u Bosnu i Hercegovinu kao “mjera predostrožnosti za jačanje stabilnosti u BiH”.

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske objasnilo je da je prolazak konvoja kroz Hrvatsku dio tranzita koji je regulisan sporazumom prihvaćenim ulaskom u NATO.

Također, vezano za tvrdnje da je konvoj vojne opreme snimljen u Hrvatskoj bio “namijenjen Bosni i Hercegovini” Raskrinkavanje je kontaktiralo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Graničnu policiju Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva su također negirali da je konvoj namijenjen za BiH.

Kako se vidi na snimku, brojna vojna oprema je prošla kroz grad.

Na početku konvoja se nalaze vojni džipovi, a u drugom dijelu je vojna tehnika koja je prekrivena ceradom.

Radi se o velikom konvoju sa desetinama vojnih vozila.

Ispravak: Netačna informacija je bila da je konvoj namijenjen Bosni i Hercegovini, odnosno da ide u našu državu.

Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba ovaj tekst je ispravljen i izmijenjen je naslov koji to govori, kao i tekst. Objavljene su tačne i potvrđene informacije nakon analize.

Ispravljena informacija govori da je potvrđeno da konvoj nije išao prema našoj državi, kao i da je tako prenio portal SiB.