Video/ “Ofanziva je već počela”: Snimljen novi veliki konvoj ruskih agresora

Na društvenim mrežama pojavljuju se snimci novih ruskih konvoja.

Jedan od njih, koji prikazuje veliki ruski konvoj vojnih vozila, CNN je geolocirao i potvrdio da je snimljen kod Matvejevaa Kurgana, naselja u ruskoj regiji Rostov.

Vojna vozila na video kreću se prema sjeverozapadu, u smjeru ukrajinske regije Donbas.

Zanimljivo je i da je na nekim od vozila viđena i zastava Ruskog carstva iz 19. stoljeća.

Jučer je Vadim Denisenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, rekao da je ruska ofanziva na Donbas “već počela” te upozorio da Rusija gomila snage u toj regiji.

Podsjetimo, ruska vojska, koja je pokrenula rat protiv Ukrajine, izgubila je 19.600 vojnika, barem tako tvrdi Generalštab ukrajinske vojske.

Također, spominje se gubitak 157 aviona, 140 helikoptera i 732 tenka.

Saopćeni su podaci o gubicima ruske vojske od 24. februara do 12. aprila.

Dodaje se da su ruski agresori izgubili i 1.946 oklopnih vozila, 349 topova, 111 raketnih sistema i 63 sistema zračne odbrane.

Kada su vozila u pitanju Rusi su izgubilili i 1.406 vozila, sedam brodova i čamaca, 76 cisterni i 124 bespilotne letjelice.

Zelenski naredio demobilizaciju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski svojim posljednjim potezom, kada je u pitanju vojska, iznenadio je mnoge širom svijeta.

On je danas potpisao dekret kojim se ukida proljetna regrutacija i najavljuje demobilizacija prethodno regrutovanih vojnih obveznika, javila je NEXTA.

Mnogima ovakva odluka Zelenskog nije baš jasna s obzirom na pregrupisavanje ruskih snaga u istočnoj Ukrajini i najave nove ofanzive.

Pojedini korisnici društvenih mreža, u komentaru na ovu navodnu odluku Zelenskog, kazali su da Ukrajini ne trebaju vojnici, kojih ima dovoljno, nego oružje.

Također, smatraju da se demobilizacija odnosi na osobe koje su prisilno regrutovane jer “ima dovoljno dobrovoljaca” i regularnih vojnika.

U međuvremenu, nastavljene su bitke širom Ukrajine, a posebno se žestoke borbe vode u Mariupolju.

Prema riječima gradonačelnika, do sada su Rusi ubili preko 10.000 civila, a “leševi su rasuti po ulicama”.

Podsjetimo, prema posljednjim mapama ratišta koje je britansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo na sjeveru više nema ruskih trupa ni u borbama na tlu.

Britansko ministarstvo mape kreira prema vlastitim obavještajnim podacima o stanju na ratištima širom ove zemlje.

Cijeli sjever Ukrajine Britanija smatra područjem pod kontrolom Ukrajinaca.