Hadžibajrić i Općina Stari Grad financijski podržali najuspješniju biciklistkinju u BiH Lejlu Tanović

Najuspješnija profesionalna biciklistkinja u Bosni i Hercegovini Lejla Tanović, odlukom načelnika Općine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića, dobila je finansijsku podršku za dalji rad i učešće na međunarodnim takmičenjima.

Biciklizam u BiH je nekada bio je rezervisan uglavnom za muškarce, međutim sve se promijenilo prije deset godina dolaskom Lejle Tanović u ovaj sport.

Prvenstveno zahvaljujući svom velikom radu, upornosti i odricanju, ali i podršci porodice i trenera, Lejla Tanović je danas jedna od deset najboljih svjetskih biciklistkinja, i to u kategoriji brdskog biciklizma, ističu iz ove Općine.

Iz velike ljubavi prema prirodi, koje u Sarajevu i oko grada definitivno ne nedostaje, počela sam se baviti brdskim biciklizmom. Učlanjenjem u Klub brdskog biciklizma ‘Puls’ krenuo je moj uspon u ovom olimpijskom sportu“, kazala je Lejla.

Ona je danas višestruka prvakinja BiH, peterostruka prvakinja Balkana, a rame uz rame se takmiči sa najboljim svjetskim biciklistima.

Jedan od velikih Lejlinih uspjeha su i medalje sa prošlogodišnjeg Svjetskog kupa, kao i bronzana medalja sa Svjetskog kupa, održanog u februaru ove godine u Španiji.

Institucionalna podrška ni u ovom slučaju nije pratila Lejline uspjehe, ali među rijetkima koji su je uvijek podržavali je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, ističu u saopćenju iz Općine Stari Grad.

Prije tri godine, Lejla je dobila finansijsku podršku za odlazak na utrku u Španiji, a potom i utrku u Vodicama u Hrvatskoj.

Mnogo mi znači svaka podrška, pogotovo lokalne zajednice kao što je Općina Stari Grad. To je pokazatelj da se prati moja sportska karijera i zbog toga sam izuzetno zahvalna“, izjavila je Tanović.

Kada je riječ o aktuelnim sportskim aktivnostima Lejle Tanović, proteklog vikenda osvojila je prvo mjesto na UCI C1 utrci u Premanturi (Hrvatska).

To je jedna od najpoznatijih utrka u Evropi, a koja se održava već 24 godine. Najveći Lejlin san je nastup i osvajanje prve olimpijske medalje za Bosnu i Hercegovinu.

Zbog vrlo nepravedne norme nisam imala pravo nastupa na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju. Ipak se nadam da ću dobiti priliku nastupati na OI u Parizu 2024, ali i da ću osvojiti zlatna odličja sa svjetskih i evropskih prvenstava“, poručila je na kraju Tanović.