Video/ Senad Hadžifejzović o pritiscima na medije: “SDA treba da se crveni, a ne zeleni”

Američki State Department objavio je izvještaj o ljudskim pravima u svijetu 2021. godinu.

Izvještajem je obuhvaćena i Bosna i Hercegovina, a predstavio ga je američki državni sekretar Anthony Blinken.

Kao primjer vršenja pritisaka na medije, navedeni su primjeri Senada Hadžifejzovića i njegovog FACE TV-a, ali i Dnevnog avaza.

Povodom ovog izvještaja, svoj osvrt dao je sam Hadžifejzović u svom Centralnom dnevniku.

Koliko laži vlasti i vladajućih partija – da je sve u našoj zemlji u redu, OK, dobro, odlično… Koliko laži da cvjeta demokratija govori godišnji izvještaj američkog State Departmenta.

Taj izvještaj se u svijetu iščekuje sa strepnjom; u njemu se registruju i javno objavljuju primjeri kršenja ljudskih prava, sloboda, a i sloboda medija.

Lično državni sekretar Blinken prezentirao je godišnji izvještaj američke vlade. Često u tom izvještaju budu rečenice, uopštene fraze, kao: ‘U toj i toj zemlji vladajuća struktura vrši pritisak na medije’i tome slično.

U ovogodišnjem izvještaju State Departmenta, naša televizija i ovaj osnivač te televizije, spomenuti su poimence, ali je jasno, sa imenom, naznačena i stranka koja vrši pritisak na nas: Stranka demokratske akcije“, kazao je Hadžifejzović.

Kazao je da pritisci na njega i medijsku kuću Face TV traju desetljećima.

Dodao je i da bi Stranka demokratske akcije trebala da se crveni, a ne da se zeleni.

Ne znamo po kojim kriterijima, čijim izvještajima State Department izdvaja ekstremne primjere pritiska na medije… znamo da smo na našoj koži osjetili i teže pritiske i udarce i to traje desetljećima. No, bitno je, veoma bitno, ekstremno važno da je u cijeli svijet otišao izvještaj američke vlade u kojem se mi, ja, spominjemo kao primjer kako se jedan medij uništava.

SDA je doživjela takvu sramotu, bruku, svjetsku bruku da bi trebalo da se crveni umjesto što se zeleni. Vjerujte, nije bitno što smo mi, FACE, ušli u godišnji izvještaj State Departmenta. Bitno je da je američka administracija, koja očigledno pomno prati šta se dešava i u našoj zemlji, uzima u zaštitu bilo kojeg novinara, bilo koji medij iz naše zemlje.

Ova najava bi bila i duža da je neki drugi medij ili novinar ušao u izvještaj, a ušli su, no naš je primjer dokaz otvorenog napada stranke na televiziju. Da, ovaj potez Amerikanaca smatramo zaštitničkim – ne samo nas, već i svih novinara i medija u našoj zemlji… onih koji nisu stranački, svoji su i rade zbog javnosti, a ne za stranke i vlast“, kazao je Hadžifejzović.

Kompletan komentar pogledajte u videu.