Foto: BHRT/ Screenshot

Baždarević nije uspio sakriti suze na Osimovoj komemoraciji: “Govorio je da smo mogli više sa Željom, žalio je za izgubljenim vremenom”

Velikom Ivici Osimu počela je komemoracija u 11 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu. 

Prisutnima se obratila i još jedna legenda FK Željezničar, Mehmed Meša Baždarević.

Odražo je emotivan govor i nije uspio da sakrije suze.

Imam veliku tremu jer je ovo moj prvi govor čovjeku s kojim sam živio 40 godina. Obraćam se u moje ime, ime moje porodice, generacije i svih generacije koje su vladale i živjele sa šefom.

On je obilježio naše živote, naše karijere. Obilježio je svog Želju, ovaj grad, ove prostore i sve sredine u kojima je radio. Bio je veliki trener, otac, učitelj.

Znao je da da, da pomogne, da od nas pravi prave fudbalere i dobre ljude. Znao je da gradi, stvori, da pobjeđuje, gubi, al uvijek s dostojanstvo. Bio je trener ispred iznad svih, vizionar ispred vremena“, rekao je Baždarević.

Istakao je da je često govorio da žali za izgubljenim vremenom i da je smatrao da su mogli više sa Željom.

Želio je da napreduje, slušao svaki dan, jednom riječu veliki stručnjak. Bio je veliki čovjek, otac, suprug. Volio je, znao je da voli. Najviše je volio svoju Asimu, svoju porodicu, saradnike i igrače.

Fudbalu je bio odan i vjeran. Vjerovao je u prijateljstvo i ljude. Radovao se najobičnijim stvarima. Volio je život, druženja, akšamluke.

Na kraju života često mi je govorio da žali za našim vremenom kad smo mogli više sa Željom, za reprezentacijom, da žali za izgubljenim godinama, tragedijom koja se dogodila na ovim prostorima.

Uvijek je govorio da smo mogli još više dati našem Želji, našem gradu i djeci“, zaključio je Baždarević.

Benjamina Karić: “Bio si najbolji Sarajlija diljem svijeta, odajemo počast simbolu našeg grada i naše države”

Gradonačelnica grada Sarajeva na komemoraciji velikom Ivici Osimu obratila se prisutnima.

Kazala je da je bio najbolji Sarajlija diljem planete.

Sa Grbavice će se vinuti u plave oblake barcelone. Od Austrije do Japana bit će najbolji i najčasniji u svemu. Bio si najbolji Sarajlija diljem planete. Sve gradove svijeta Osim je volio, ali svoje Sarajevo najviše. Sve dobre ljude planete je grlio, ali svoje Sarajlije najsrdačnije”, poručila je Karić.

Osvrnula se na njegovu ostavku u Beogradu.

Podnio je ostavku u Beogradu, jer se na pravdi Boga napada njegov grad, njegovo Sarajevo. Taj čin treba ostati našoj djeci u udžbenicima kako se izrasta u velike ljude”, kazala je Karić.

Podsjetila je na brojne nagrade koje je osvajao Štraus s Grbavice.

Bio je zamjenik gradonačelnika grada Sarajeva, dobitnik Šestoaprilske nagrade, ali i brojnih svjetskih nagrada”, navela je gradonačelnica.

Dragi čovječe, ostajemo u tuzi, ali ćemo te vječno pamtiti. Ostaješ u vrhu gromada čiji su stavovi bili svim ljudima, bez obzira na pripadnost poticaj i potpora za život. Sve što si činio bilo je za dobrobit zajednice.

Neka ti je laka bosanska zemlja koju samo gromade kao ti mogu vratiti u vrh“, zaključila je Karić.