Demokratska fronta: “Teritorijalna reorganizacija HDZ-a je na principima UZP-a”

Demokratska fronta smatra da su posljednji pozivi “HDZ-a na teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine na principima Udruženog zločinačkog poduhvata u ovom konkretnom slučaju, ništa drugo nego proizvodnja magle i kupovina vremena s ciljem blokiranja sredstava koja su neophodna za provođenje izbora”.

Kazali su da HDZ ima samo jedan cilj, a to je destabilizacije države.

HDZ naprosto time želi skrenuti fokus pažnje sa blokada koje vrše kadrovi te stranke u Vijeću ministara na čelu sa ministrom finansija BiH Vjekoslavom Bevandom. Kratkoročni cilj HDZ-a jeste blokada izbornog procesa a dugoročni destabilizacija države Bosne i Hercegovine obzirom da nisu prihvaćeni njihovi zahtjevi koji su u suprotnosti sa demokratskim standardima i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Imajući u vidu da su cijelu agendu i političku poziciju kad je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, izgradili na lažima zbog kojih premijer Hrvatske Andrej Plenković u Briselu trpi brojne neugodnosti, ne treba nimalo sumnjati u to da Dragan Čović i HDZ lažu kada izražavaju tobožnju vlastitu spremnost za izbore.

Po ko zna koji put cilj je obmanuti javnost kako bi se država Bosna i Hercegovina i njene institucije našle u bezizlaznom položaju. Dio proruskih političkih elita iz Zagreba i dalje nastavlja pružati aktivnu pomoć HDZ-u BiH u blokadi izbornog procesa, zanemarajući jasan stav Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije po istom pitanju.

S tim u vezi Demokratska fronta pozdravlja najave sankcija lideru HDZ-a Draganu Čoviću zbog opstrukcije izbornog procesa”, navode iz Demokratske fronte.

“HDZ BiH ide ka međunarodnim sankcijama i izolaciji”

Najave Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, o pokretanju “svih pravnih procedura i političkih koraka za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije“ iz Naroda i pravde vide kao opasnu prijetnju koja za cilj ima destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

Iz ove stranke poručuju da “prijetnje nisu put kojim je moguće stići do rješenja koje će biti prihvatljivo svima kao i da za propast pregovora odgovornost itekako snosi i sam HDZ BiH koji bi čas da pregovara a čas se koristi prijetnama, ucjenama i otvorenim atacima na državu kroz koaliranje sa drugim destruktivnim snagama”.

U proteklom periodu mi smo jasno i više puta pokazali da imamo razumijevanja za probleme te da smo spremni na ozbiljan i otvoren dijalog u kojem bi se čuli strahovi i želje svih građana Bosne i Hercegovine.

Nažalost, svojim istupima u Narodnoj skupštini RS, koaliranjem sa režimom Milorada Dodika i otvorenim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu i njen euroatlantski put, podrška ideji o poništavanju zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugim potezima HDZ BiH je učinio sve da vrata dijaloga zatvori.

Destruktivna uloga hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića dodatno je smanjila mogućnosti za bilo kakav dogovor pa je pitanje uopće da li je HDZ BiH u pregovore i ulazio sa željom da se dođe do rješenja koje je prihvatljivo svima“, navedeno je u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz ove stranke jasno poručuju da će bilo kakvi jednostrani pravni i politički potezi sa ciljem preustroja Bosne i Hercegovine jasno biti sankcionirani na različitim nivoima.

Važno je naglasiti da ovakve prijetnje, iako ih shvatamo ozbiljno, neće odvesti ni HDZ BiH ni Hrvate u BiH nigdje osim u izolaciju, sankcije i kazne. Podsjećamo ne samo na jasno utvrđene činjenice u Haškom tribunalu već i pred domaćim sudovima koji su jednostrane poteze HDZ-a BiH iz 2001. okarakterizirali kao napad na ustavni poredak a tadašnjeg lidera stranke zvanično presudili i poslali u političku penziju.

Sasvim je jasno da HDZ BiH ovim nastavlja da ide ka međunarodnoj izolaciji i eventualnim sankcijama, da ne doprinosi rješavanju problema niti omogućava bilo kakav dijalog u ovim okolnostima. Centralna izborna komisija izbore je raspisala potpuno zakonito, sastav CIK-a je potpuno zakonit i ako HDZ BiH želi svakako ima mogućnost da ovakve odluke propituje pred najvišim domaćim i evropskim sudovima“, stoji u saopćenju.

Dodaju da “HDZ BiH svojom politikom u izolaciju i sankcije vuče ne samo bosanskohercegovačke Hrvate već i susjednu Republiku Hrvatsku”.

Hrvatska se danas, ponajviše zahvaljujući svom predsjedniku Zoranu Milanoviću, u Evropi i svijetu doživljava kao ruski igrač koji prijeti jedinstvu Evrope i NATO-a najavljujući blokadu vitalnih odluka u euroatlantskim strukturama.

Raduje nas jasan stav međunarodne zajednice da su ovakve politike prijetnji i ucjena prepoznate i da će se prema njima ključni međunarodni akteri postaviti na isti način kao spram pokušaja urušavanja BiH od strane Milorada Dodika.

Istovremeno, jasno je da i HDZ BiH i pojedinci iz Hrvatske potpuno krivo predstavljaju i samo stanje u BiH kao i važeći ustavno-pravni okvir. Pozivamo HDZ BiH da se vrate u okvire Ustava i zakona te da iskreno pristupe dijalogu koji bi omogućio rješenja prihvatljiva za sve. Svi drugi jednostrani potezi kojim bi se kršio Ustav i važeći zakoni vode nas ka daljim problemima i moraju biti sankcionirani“, kaže se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

“Čović će u oktobru biti gubitnik nakon čega mu vjerovatno slijedi pravna bitka za brojne afere”

Povodom pisma Dragana Čovića upućenog međunarodnoj zajednici, u kojem najavljuje čak i teritorijalnu reorganizaciju zemlje, oglasila se Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

Kazala je da će Čović u oktobru biti gubitnik nakon čega mu vjerovatno slijedi pravna bitka za brojne afere.

Dragan Čović ima razloga za zabrinutost i nezadovoljstvo. Njegova briga nije za hrvatski narod, čiju poziciju u međunarodnim krugovima Čović samo kompromituje.

On će biti jedan od gubitnika izbora u oktobru i nakon njih slijedi mu politička penzija, a vrlo vjerovatno i pravna bitka zbog brojnih afera u koje je uključen kompletan rukovodeći kadar njegove stranke.

Međutim, gubitnici neće biti ni Hrvati ni Bosna i Hercegovina kako to Čović želi da predstavi. S odlaskom bilo kojeg bh. etnopolitičkog lidera u penziju, pa tako i Čovića, BiH i svi njeni narodi i građani mogu samo dobiti“, navela je u saopćenju Sabina Ćudić.

Ona dalje govori da su “svega svjesni i predstavnici međunarodne zajednice”.

Dragan Čović je u potpunosti uništio svoj međunarodni ugled zahvaljujući korupciji i propasti svega što su se Čović i njegovi koalicioni partneri, kako srpski tako i bošnjački – dotakli.

Zatim, tu je uništavanje državnih preduzeća od kojih je Aluminij bio posljednji i nakon kojeg je ostalo još samo uništenje Elektroprivrede HZHB kad je riječ o firmama pod kontrolom HDZ-a.

Tu je, potom, veličanje ratnih zločinaca, bliska saradnja s Dodikom te s tim u vezi njegova podložnost ruskom uticaju. Tu je vječna koalicija sa SDA unutar koje suvereno gospodare i krčme javnu imovinu i BiH vuku na dno svih evropskih ljestvica.

A s posljednjim pismom sebi na leđa stavlja i hipoteku otvorenog ratnog huškača i secesioniste jer zagovora teritorijalnu reorganizaciju zemlje što je sinonim za treći entitet. Uz Dodikovu prijetnju secesionizmom, to što Čović radi, očito je pozivanje na rat”, smatra Ćudić.

Ona naglašava da će se potruditi da to tako bude shvaćeno i unutar međunarodne zajednice, te da se svaka destabilizacija Bosne i Hercegovine i priče o njenoj teritorijalnoj reorganizaciji tretiraju kao destabilizacija cijelog Zapadnog Balkana a samim tim i Evrope.

Toga neće biti, za razliku od izbora kojih će biti ma kako HDZ i Čović gledali na njih.

Ako Čović želi da bojkotuje izbore, neka izvoli. Moguće da je to jedini način da se osvijesti koliko je hrvatski narod politički samobitan i samostalan u kreiranju vlastite političke sudbine da mu on i njegov HDZ nisu ni potrebni. Ne samo da mu nisu potrebni, nego su mu i smetnja progresu unutar BiH. Svjedoci smo iseljavanja svih građana, a posebno Hrvata koje je sa svakom godinom vladavine HDZ-a bivalo sve veće.

Za njih je najvažnije da HDZ izgubi monopol nad njihovim političkim predstavljanjem, baš kao što je za Bošnjake najvažnije da to izgubi SDA, a za Srbe da izgubi SNSD.

Da bi se to desilo, vrlo je važno da međunarodna zajednica te stranke i njihove lidere prestane doživljavati kao glasnogovornike naroda. Vjerujem da će ovo Čovićevo pismo biti dokaz da se to dešava i da ono neće izazvati nikakvu reakciju, kao ni bilo koje pisanje u vjetar“, poručuje Ćudić.

“Znači u EU ste građani, a u BiH konstitutivni narod”

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić ranije je odgovorio na pismo predsjednika HNS-a Dragana Čovića kojeg je poslao međunarodnoj zajednici.

Podsjetimo Čović je izrazio duboku zabrinutost zbog današnje odluke CIK-a o raspisivanju Općih izbora bez nužne izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.

Na Čovićevo pismo međunarodnoj zajednici reagovao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Svi smo mogli očekivati i iz pisma smo saznali da u BiH postoji jedan dio konstitutivnih naroda koji su ujedno i građani EU. Znači u EU ste građani, a u BiH ste konstitutivni narod. Kao i uobičajeno, u svom tom pamfletu gospodin Čović se poziva na Ustav i zakone, a nije naveo nijednu odredbu Ustava i zakona koja je povrijeđena”, kaže Nikšić.

Smatra da je veoma važno da se provede Ustav, da se provode svi zakoni, odluke suda u Strazburu i Ustavnog suda u BiH.

Podsjećam, da ne bi bilo loše i njima da to pročitaju i još jednom da pogledaju. Neće im štetiti očima i vjerovatno će udariti na njihovu sujetu”, zaključio je Nikšić.

Šta je napisao Čović?

Predsjednik Hvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović uputio je pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog današnje odluke Centralne izborne komisije (CIK) o raspisivanju Općih izbora bez nužne Izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.

Kako ističe u pismu, zabrinutost je tim veća ako se uzme u obzir da je Ustavni sud BiH neustavne odredbe Izbornog zakona o izboru izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH stavio izvan pravne snage, a da pregovori o izmjenama Izbornog zakona i ograničenih ustavnih reformi nisu ostvareni unatoč naporima hrvatske strane.

Dodao je da ne postoje tehničke i pravne pretpostavke za održavanje i implementaciju izbornih rezultata.

Taj potez smatramo protivnim ne samo vladavini prava nego i izravnom prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u BiH te protivnim potpisanom Washingtonskom sporazumu od 18. marta 1994. godine, kojim su Hrvatima i Bošnjacima zajamčena jednaka i suverena prava u Federaciji BiH, koja je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini od 14. decembra 1995. godine.

Podsjećamo kako su paritet i jednakopravnost Hrvata i Bošnjaka u najvišim izvršnim i zakonodavnim institucijama Federacije BiH bili preduvjet za uspostavljanje mira između ova dva naroda. Jedan od osnovnih ciljeva dvaju sporazuma bio je osigurati paritet i jednaku predstavljenost konstitutivnih naroda u državi kako bi se spriječile zloupotrebe brojčano dominantnijeg naroda u budućnosti“, navodi Čović.

On podsjeća kako su Hrvati, osim što su konstitutivan narod, ujedno i građani Europske unije čija se “osnovna politička i građanska prava sistemski krše već više od dva desetljeća“.

Također, napominjemo kako hrvatski narod u BiH svakodnevno trpi individualne i kolektivne napade na svoj identitet, građanska i politička prava, a sve zbog brutalnog kršenja Ustava, rastuće netrpeljivosti koju radikalni bošnjački predstavnici koriste za ostvarivanje političke koristi u pokušaju stvaranja bošnjačke nacionalne države.

Bojazan da bi se time u potpunosti urušili ne samo sporazumi već i stabilnost u ovom dijelu Europe je opravdana. Svjedočili smo da su visoki predstavnici za BiH nametnuli desetke obvezujućih amandmana na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH.

Time su narušili paritet Hrvata i Bošnjaka, osobito u Federaciji, kao i suverena prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda“, ističe Čović.

On navodi i kako unatoč izuzetnim naporima hrvatske strane, višegodišnje neispunjavanje presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić“, odluka Europskog suda za ljudska prava, kao i neizvršenja obaveza iz Mostarskog sporazuma od 17. juna 2020. godine, potvrđuju “nastavak bošnjačke političke dominacije nad hrvatskim konstitutivnim narodom u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini“.

Stoga, duboko osuđujemo šutnju dijela međunarodnih aktera na zapaljivu retoriku i duboko zabrinjavajuće izjave dužnosnika SDA, uključujući njezina predsjednika, koji su dali do znanja da predstavnici koje hrvatski konstitutivni narod većinski izabere na izborima neće sudjelovati u vlasti.

Jasna politička agenda o organiziranom preglasavanju Hrvata na idućim izborima, koja je i javno predstavljanja od radikalnih bošnjačkih stranaka, čija je politika danas mainstream u Bosni i Hercegovini, ne predstavlja temelj za vraćanje povjerenja između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH.

Sa žaljenjem uočavamo kako dio međunarodnih aktera prisutnih u našoj državi svjesno ne reagira i ne izvještava o takvim malignim političkim pojavama i destruktivnim ciljevima.

Istovremeno pozdravljamo sve napore koje su međunarodni predstavnici uložili i nastavljaju ulagati, uključujući SAD, EU i Vijeće Europe, u facilitiranju procesa donošenja održivih rješenja za odnose Bošnjaka i Hrvata, uključujući i pitanje izmjena Ustava BiH i Izbornoga zakona BiH“, navodi u pismu Čović.

Dodaje i kako se HNS BiH istinski zalaže za dijalog i žurni nastavak pregovora s bošnjačkim predstavnicima, uz facilitiranje međunarodnih predstavnika, kako bi Bosna i Hercegovina postala funkcionalna i stabilna država svih njenih građana.

S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, Hrvatski narodni sabor će pristupiti realizaciji svih zaključaka s Izvanrednoga zasjedanja HNS-a u BiH od 19. februara 2022. godine, te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH“, poručuje Dragan Čović u pismu upućenom brojnim dužnosnicima EU, SAD-a i tijela međunarodne zajednice.